Dieselgaskamerschandaal kost VW-manager de kop

De PR-nachtmerrie omtrent het blootstellen van apen aan diesel-uitlaatgassen heeft bij Volkswagen het eerste (menselijke) slachtoffer geeist: het hoofd externe betrekkingen en duurzaamheid van de Groep is per direct geschorst.

Wanneer bekend wordt dat er met jouw financiële steun apen quasi werden vergast, dan weet je dat er koppen gaan rollen. De eerste manager die onder de bus wielen van de dieseltruck is gegooid is een feit: Dr. Thomas Steg, de hoogste PR-functionaris van de VW Groep, is van zijn werkzaamheden gehaald.

Formeel is hij niet zozeer geslachtofferd, aangezien de schorsing op eigen verzoek was, maar aan de andere kant had de man niet bepaald veel opties. Dit is dus eerder een geval van iemand een pistool in de hand drukken en te zeggen 'doe wat juist is', dan dat het echt uit hemzelf komt. Hoe het ook zij, hangende het onderzoek blijft Steg geschorst: "We are currently in the process of investigating the work of the EUGT, which was dissolved in 2017, and drawing all the necessary consequences. Mr. Steg has declared that he will assume full responsibility. I respect his decision", aldus CEO Matthias Müller.

Müller weet - net als de managers van Daimler en BMW - niet hoe snel hij zijn handen van de kwestie moet aftrekken. Gisteren noemde de VW-baas de dierproeven 'onethisch en weerzinwekkend.'