NIeuwe auto's steeds duurder

Nooit werd er in Nederland meer geld aan nieuwe auto's uitgegeven dan in het afgelopen jaar. De RAI Vereniging becijfert dat we gemiddeld €31.498 voor onze nieuwe glimmende set wielen uitgaven.

Omgerekend naar het aantal weggezette nieuwe auto's (414.538 stuks) betekent dit dat de autobranche ruim 13 miljard aan inkomsten had (€13.057.117.924), waarvan een aanzienlijk deel via BTW en BPM direct richting de Staat der Nederlanden vloeide.

Vooral de BPM, die veel variabeler van aard is dan de BTW, maakte een flinke sprong: per auto steeg de gemiddelde BPM op een nieuwe auto met ruim 17 procent van 3.927 naar 4.620 euro. Wij (en sommige politici met ons) maakten ons hier al eerder druk over de werkelijk ongegeneerde manier waarop Den Haag ons via aalgladde regeringsleden als oud-staatssecretaris Eric Wiebes (thans minister) voorliegt met de zogenaamde afbouw van de BPM, terwijl deze in de praktijk keihard stijgt. Let wel: volgens Wiebes' Autobrief II betalen we tot 2020 14 procent minder aan BPM. Computer says no.

Het gevolg hiervan is dat we onze auto's steeds meer in het buitenland halen. Volgens de RAI werd in 2017 een recordaantal van 209.328 auto’s parallel geïmporteerd. “Een belangrijk deel daarvan vervangt nieuwkoop in Nederland. De BPM werkt niet alleen marktverstorend, maar remt ook de komst van meer veilige en duurzame nieuwe auto’s. Dit staat haaks op de ambities van dit kabinet om mobiliteit juist te vergroenen en het stijgende aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.”, aldus RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck.

Nederland loopt mooi in de pas met de Europese trend van het kopen van steeds meer kleine SUV's. Steeds meer consumenten verschuiven hun interesse van Golfjes, Focussen, Méganes en i30's naar ongeveer even groot, maar hoger spul, waarvan het aanbod explosief groeit. Inmiddels bestaat 21 procent van de totale nieuwverkopen uit dit type auto. Van alle particuliere kopers kiest inmiddels bijna één op de drie voor een kleine SUV. Niet heel raar, gezien de hoge gemiddelde leeftijd van de Nederlandse autokoper. 

De grootste bijdrage in de algemene stijging kwam van de particulier. Gaf deze in 2007 gemiddeld nog 23.272 euro uit aan een nieuwe auto, afgelopen jaar was dit 29.596 euro (+27%). De uitgaven op de zakelijke markt daalden licht: van 34.569 euro in 2007 tot 33.574 euro in 2017.

De 10 populairste auto's van Nederland vindt u HIER; narekenwerk, waaruit blijkt dat 98% van het wagenpark dit jaar gewoon duurder wordt in plaats van goedkoper, staat DAAR. Cijfers liegen niet.