Tesla gaat Megachargers bouwen voor Semi

Elektrische auto- en truckfabrikant Tesla werkt met enkele grote pre-orderaars als Pepsi en Budweiser samen aan een netwerk van Megachargers om de trucks ook te kunnen opladen. De trucks moeten al in 2019 uit de fabriek komen.

Pepsi, UPS en Anheuser-Busch (Budweiser) worden genoemd als partners waarmee Tesla werkt aan oplaadtechnologie voor de Tesla Semi. De Megachargers die dat oplevert komen straks op de bedrijventerreinen van de klanten te staan, zodat ze hun elektrische voertuigen kunnen opladen.

De drie genoemde bedrijven horen volgens Reuters bij een gezelschap van negen bedrijven die een significante pre-order hebben gedaan bij Tesla. Er zijn inmiddels al een paar honderd van de trekkers besteld en volgens Elon Musk moeten die al vanaf 2019 van de productielijn rijden. Dan is het ook wel handig om tegen die tijd de capaciteit te hebben om de enorme accu's van de vrachtwagens op te laden.

Co-founder Ian Wright van Tesla, die het bedrijf inmiddels heeft verlaten, heeft er een hard hoofd in. Hij is zelf een nieuwe toko begonnen die elektrische motoren voor trucks bouwt, maar hij rekent voor dat er op een oplaadstation voor vrachtwagens alleen al voor $15 miljoen aan accu's moet staan. Hij vraagt zich af hoe Tesla daar in hemelsnaam geld aan gaat verdienen: "I am not seeing any profit in the energy brokering for Tesla." Daar is geen woord Grieks bij.

Toch zal Elon Musk aan de slag moeten met de Megachargers. Niemand heeft immers iets aan een elektrische truck als hij niet -snel- opgeladen kan worden. De belangrijke berekening in het Total Cost of Ownership is dat een truck altijd bruikbaar is. Elke minuut dat hij stil staat is verlieslatend of, inclusief het loon van de chauffeur die ernaar staat te kijken, verliesgevend. 

Overigens hoeft Tesla zich voorlopig weer even geen zorgen te maken over het opraken van het geld. Ze haalden afgelopen week weer een half miljard dollar binnen in de vorm van obligaties. Desondanks zou het mooi zijn als het verlies langzamerhand wat kleiner gaat worden en misschien zelfs omgebogen kan worden naar winst.