Laten we eens kappen met het gesleutel aan maximumsnelheden

Beste Rijkswaterstaat, we weten dat jullie ook alleen maar beleid van hogerhand uitvoeren, maar het wordt serieus tijd om eens op te houden met het permanente finetunen van de maximumsnelheden in Nederland.

De zogenaamde verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/u is een overblijfsel van de zeer korte regeringsdeelname van de PVV, enkele jaren terug. Het principe is simpel, maar helaas is dit Nederland, waar je altijd te maken krijgt met een grote rits mitsen en maren. Gevolg is dat het Nederlandse hoofdwegennet de afgelopen vijf jaar een lappendeken van allerlei verschillende maximumsnelheden was, die bovendien ook constant aan wijzigingen onderhevig is.

Later dit jaar komt er WEER een wijziging in de Vmax op verschillende trajecten, waarbij de automobilist zowel met een verhoging als een verlaging te maken krijgt. Rijkswaterstaat meldt een voorgenomen verhoging op de volgende trajecten:

  • A28 Fluitenberg (27) - Ruinen (28)
  • A50 knooppunt Ewijk - knooppunt Valburg
  • A58 knooppunt Markiezaat - Rilland (31)
  • A76 knooppunt Kunderberg - Duitse grens
  • A77 knooppunt Rijkevoort - Duitse grens

Op de A28 komt dit neer op een wijziging op letterlijk een kippenstukje snelweg van minder dan 5 km lang, tussen twee afslagen ergens in Drenthe. Een wijziging die gepaard gaat met een boel administratieve rompslomp (ontwerpverkeersbesluiten die in te zien zijn), nieuwe bebording, alles. Een nutteloze werkverschaffing van welhaast communistische proporties.

Naast de verhoging naar 130 krijgen drie wegvakken te maken met een verlaging van de maximumsnelheid: de A28 en de A31 krijgen verlagingen om ervoor te zorgen dat de maximumsnelheid niet te vaak op een kleine afstand wisselt. De A79 - waar momenteel al een snelheidslimiet van 100 km/h geldt - behoudt deze na het nog uit te voeren groot onderhoud. Reden: de weg voldoet niet aan de ontwerprichtlijnen [voor 130]. 

Op bovenstaand gepruts in de marge zit helemaal niemand te wachten, dus bij deze een voorsteel: Laten we het anders gewoon heel simpel doen: rondom de Randstad komt een groot virtueel cordon. Wie hierbinnen rijdt mag niet harder dan 100. Rij je vervolgens de Randstad uit, en de provincie in, dan mag het gas erop en bedraagt de maximumsnelheid 130 km/u. Of maak er desnoods weer 120 van, als dat het aantal wisselingen in de maximumsnelheid terugdringt. Maar, for the love of God, trek eens één lijn en hou op met constant kleine aanpassingen door te voeren.

In deze PDF is de meest actuele stand van zaken voor wat betreft de maximumsnelheden te vinden.