Formule E krijgt tegenhanger op twee wielen: de MotoE

De toekomst is elektrisch, en dus moeten we onze racerij daar ook maar eens aan gaan aanpassen. De Formule E is al met zijn vierde seizoen bezig, vanaf 2019 komt er iets soortgelijks voor brommerrijders met een batterijenfetish: de MotoE World Cup.

Het nieuwe kampioenschap, niet te verwarren met de mobiele telefoons van Motorola, wordt verreden met een tot 147 pk getunede versie van de Energica Ego, een Italiaanse elektrische motorfiets. Het ding accelereert van 0-100 in 3 seconden en haalt een top van 250 km/u. Cijfers waar een MotoGP-machine gehakt van maakt, maar je moet ergens beginnen. Deze week werd het project officieel gelanceerd in Rome, onder auspiciën van rechtenhouder Dorna Sports en voormalig MotoGP-crack Loris Capirossi.

Het hele project is sowieso een Italiaans feestje: naast de Italiaanse fiets is het Italiaanse energiebedrijf Enel aangetrokken als hoofdsponsor. Het kampioenschap staat niet op zichzelf, zoals bij de Formule E het geval is, maar zal in de context van het wereldkampioenschap verreden worden, als soort van bijprogramma dus. Volgens plannen die er nu liggen nemen 18 rijders deel: 14 vanuit zeven verschillende MotoGP-teams, en twee uit de Moto2 en Moto3. Michelin zorgt voor het rubber, net als in de Formule E.

De MotoE-races worden over 10 rondjes verreden, wat kennelijk net genoeg is om niet met een lege accu langs de kant van het circuit komen te staan. Performance is belangrijker dan bereik: any evolution achieved in terms of the bike or power will be used to improve out-and-out performance rather than increase the lap count of races.

In 2019 zullen slechts vijf races worden verreden, alle op Europese circuits. Kortom: de nieuwe serie wordt langzaam gebracht. Wat wellicht niet heel slecht is, want het is een hele opgave om de harten van de doorgewinterde racefans te winnen. Zeker als je er van uitgaat dat de MotoGP-kanonnen zo'n 100 pk meer aan boord hebben dan hun elektrische evenknie, en bovendien een stuk aantrekkelijker klinken.