Tesla boekte recordomzet en -verlies in Q4 2017

Je zou het rond de meer dan spectaculaire Falcon Heavy-perikelen bijna vergeten, maar Elon Musk runt ook Tesla nog. De automaker publiceerde gisteravond dieprode cijfers over het laatste kwartaal, maar dat zal niemand verbazen.

Elon Musk pakte met SpaceX deze week maximale shine door met SpaceX zijn zwaarste raket ooit te lanceren, met in zijn neus een Tesla Roadster, die momenteel - compleet met printplaten met hierop de tekst 'made on Earth by humans' - in het heelal rondzweeft, en via een livestream (1,8 miljoen abonnees) te volgen is. Maar helaas voor Elon moeten we nu weer met de voetjes op de vloer, want er waren kwartaalcijfers van Tesla te presenteren.

In het laatste kwartaal van 2017 werd een niet-zo-populair record gebroken: met $675 miljoen verscheen het grootste kwartaalverlies ooit in de boeken. Voor een positieve noot zorgde het gegeven dat ook de omzet naar een recordhoogte steeg: $3,3 miljard.

Door diverse kinken in kabels is de Model 3-productie nog lang niet waar Musk hem zou willen hebben. Dit betekent dat er per exemplaar verlies wordt geleden, en dit duurt nog wel even voort: de initiële afschrijvingen van nieuwe machines zijn hoog en er zijn weinig auto's om deze afschrijvingen over te verspreiden. Of, in de woorden van Tesla: "Since Model 3 production was in the early stages of the ramp, allocation of full operating costs and depreciation made its gross margin negative".

Tesla verwacht aan het einde van Q1 2018 2.500 Model 3's per week te maken, aan het einde van Q2 2018 moeten er 5.000 per week van de band rollen. Voorlopig zit winst per Model 3 er niet in, maar ol' Musky is onverminderd positief: "If we can send a roadster to the asteroid belt we can probably resolve Model 3 production. It's just a matter of time." Tesla verwacht gedurende 2018 te groeien naar een consistente winst, naarmate de Model 3 op stoom komt en er meer verdiend wordt op de energieopslagsystemen.

Totdat de - hier en daar flink bekritiseerde - Model 3 begint te lopen, moeten de Model S en X de kar trekken. In 2017 werd voor het eerst de 100.000-grens doorbroken: 101.312 Models S en X en een handjevol 3's. Dit was een stijging van 33% ten opzichte van 2016.

Aan het einde van 2018 komt Musk met meer details over het design en de productie van de Model Y, de geplande kleine Crossover. Mocht hij de boel binnen Tesla goed op de rit krijgen, en de automaker uitbouwen tot een bedrijf dat $650 miljard waard is, dan wacht hem uiteindelijk een bonus van 55,8 miljard dollar. Een uiteenzetting van deze long term performance award is hier te vinden.