Dit is de nieuwe Skoda Fabia

Heet nieuws van het Tsjechische volumefront: de Skoda Fabia heeft een opfrisser gekregen. Op het eerste gezicht is er niet bar veel gewijzigd, het opvallendst is de nieuwe LED-eyeliner.

De huidige Fabia (van de derde generatie) werd in 2014 gepresenteerd, en dus is het tijd voor de bekende facelift die er voor moet zorgen dat een model het de volle 8 jaar van zijn levenscyclus uit kan zingen. Skoda's aan-na-kleinste bevindt zich in het belangrijke B-segment, dat met de Renault Clio vorig jaar de bestverkochte auto van Nederland leverde.

Zoals we zien op de foto's zijn de LED'jes nu ook tot het segment der Fabia's doorgedrongen: zowel voor als achter prijken de diodes in de lampunits. De Fabia komt er opnieuw als vijfdeurs hatchback en als Combi. Dit in tegenstelling tot het Spaanse zusje Ibiza, dat de ST-variant loosde.

Op motorenvlak is het bij Skoda niet bepaald spannend: de Tsjechen wagen zich al even niet meer aan een RS-variant van de Fabia, het zijn de meer verstandige motoren die de klok slaan. Bij de introductie zien we louter 1.0 driecilinders, die zowel als MPI (atmosferisch: 60, 75 pk) en als TSI (turbo: 95, 110 pk) te krijgen zijn. De huidige generatie is nog met 1.4 TDI verkrijgbaar, maar het zou ons niet verbazen als de diesel met de facelift verdwijnt.

Voor de liefhebbers van flinke wielen biedt Skoda wel voor het eerst de optie om 18"-sloffen onder je Fabia te leggen. Dat maakt hem geen RS, maar het smoelt wel goed.

Het is een Skoda-dingetje om slimmigheidjes in de auto te stoppen, zoals paraplu's in de deuren en ijskrabbers achter de tankklep. Deze ijskrabber heeft voortaan ook een profieldieptemeter, opdat u kunt checken of de bandjes al kaalgereden zijn of niet. Skoda presenteert de gebotoxde Fabia komende maand in Genève, samen met de Vision X, een voorloper op een SUV onder de Karoq. Hiervan worden later beelden vrijgegeven.