Wordt Dubai het nieuwe Monaco?

Al sinds jaar en dag resideren stinkend rijke sporters met zijn allen op een kluitje in Monaco, zo ook de F1-racers. Echter, het emiraat Dubai is hard bezig aan poten van de Monegaskische troon te zagen.

Jeremy Clarkson deed ooit een grappig stukje in één van zijn Motorworld-afleveringen: 'waarom wonen racecoureurs in Monaco?' Erg vermakelijk om iedereen om de hete brij te zien draaien, in deze - geloof het of niet - alweer 22 jaar oude video. Inmiddels hebben de rijken op aarde er een paar extra hubs bij, waarvan Dubai er één is. Voor F1-coureurs is dit een steeds interessanter wordende optie: Fernando Alonso woont er, en ook Haas-prutser Kevin Magnussen heeft besloten zijn thuisbasis Kopenhagen in te ruilen voor de grote zandbak aan de Perzische golf.

Waarom verhuizen sommige coureurs naar Dubai? Het antwoord op deze vraag is meerledig: ten eerste heeft het emiraat net als Monaco een mild belastingklimaat, een absolute must voor wie miljoenen per jaar verdient en/of een aanzienlijk vermogen heeft. Daarnaast heeft Dubai iets dat Monaco mist: ruimte. Op het kleine stukje rots aan de Franse zuidkust is de keuze qua woonruimte beperkt, en de kosten hoog: een vierkante meter in Monaco kost je gemiddeld €41.000, in Dubai kan je qua onroerend goed tien keer meer doen met je miljoen.

En dan is er nog de locatie. Dubai ligt een stuk centraler ten opzichte van de rest van de wereld dan Monaco: alleen het westelijk halfrond is verder weg, maar daar worden slechts drie vier races verreden. Vanuit Dubai ben je binnen zes uur in Europa, en is elke bestemming in Azië aanzienlijk dichterbij. Kortom: kortere vliegtijden naar raceweekends en minder jetlag. Daarnaast regent het praktisch nooit in Dubai, ligt er zand op het strand in plaats van stenen, en heb je er evenveel goudgravende slavische hoeren Instagram-celebrities als in Monaco.

Tot zover de 'pull'-factoren, hoe zit het met de 'push'-kant? Er is een lans voor te breken dat de prins in Monaco iets gezelliger is dan die van Dubai, maar we kennen ze beiden niet persoonlijk. Daarnaast gaan de vrouwen doorgaans iets bedekter door het openbare leven, dus liefhebbers van frivole zomerjurkjes zijn ook beter af in Monaco. Als de echtgenote/vriendin meereist moet je d'r sowieso wat beter in de gaten houden: mocht ze bepoteld worden door een paar bronstige locals, dan is haar juridische positie iets minder sterk dan hier. Het blijft toch een Arabisch land, hè... En ook als je 's avonds om 22 uur opeens vreselijk zin in bier krijgt, is het wellicht wat lastiger om in Dubai een avondwinkel te vinden die je in je behoefte voorziet. Aan de andere kant: Dubai is niet totaal drooggelegd, dus aan alcoholgebruik is wel een mouw te passen. 

We vermoeden dat de nieuwe bewoner Magnussen weinig moeite zal hebben zich aan te passen aan het leven in Dubai: de baard heeft hij al, en bovendien rijdt hij even beroerd als de gemiddelde Dubaiiaan. Dat moet goedkomen dus, qua cultuurschok. Wellicht moet hij zich wel iets meer op de vlakte houden qua uitnodigingen aan hetzelfde geslacht om orale handelingen te verrichten, als we hem toch nog iets mee kunnen geven.