BOVAG: groeiende import heeft niets met BPM-voordeel te maken

Menig politicus maakt zich boos over het aanzwellend aantal auto's dat we uit het buitenland importeren, en wijst naar de BPM als boosdoener. De Bovag gooit er, naar aanleiding van de januaricijfers, even een statement in. 'Klopt niet'.

Afgelopen januari werd er met 18.441 geïmporteerde tweedehands auto's een record gevestigd: nog nooit werden in de louwmaand zoveel occasions in onze richting de landsgrenzen over gesleept. Op jaarbasis zitten we inmiddels al boven de 200.000 geïmporteerde auto's (dik 10% van de totale occasionmarkt), vooral jonggebruikte wagens, terwijl er nieuw 414.000 verkocht worden. Je mag dus stellen dat een deel van deze import een hap neemt uit de nieuwverkopen: wie anders een nieuwe, meer basale auto had gekocht, koopt nu uit het buitenland een beter uitgerust model waar de kop net af is. Echter, het gros van de occasionkopers zou niet zo snel nieuw kopen, en de grootste groei zit in de auto's die 4 tot 9 jaar oud zijn, dus je moet ze vooral op de hoop van de occasionverkopen gooien. 

Veel vingers wijzen hier al snel naar de marktverstorende BPM, die auto's hier een stuk duurder maakt dan in het buitenland, terwijl hier een laagdrempelige interne Europese markt tegenover staat waarin sprake is van vrij verkeer van goederen. Dit laatste punt is essentieel: je kunt zonder importheffingen, douaneformaliteiten, en al te veel papierwerk zo een leuke occasion uit Duitsland, België of Frankrijk halen. Mits je een beetje een netwerk hebt waardoor er leuke modellen op de radar verschijnen, en de weg naar de RDW weet te vinden. Dit netwerk is de laatste jaren vooral door Nederlandse dealers opgezet, die courante auto's in het buitenland halen omdat ze weten dat er vraag naar is. 

Bovenstaande wordt aangekaart door de Bovag, die kennelijk vond dat het tijd werd zich (nogmaals) helder uit te spreken tegen de mening dat import vaak een vorm van belastingontwijking is: "Het overgrote deel van de importtoename wordt dan ook niet gevoed door belastingvoordelen op buitenlandse auto’s, maar is gewoon het resultaat van de onbalans in vraag en aanbod binnen Nederland, waarbij de open grenzen uitkomst bieden.” We kunnen ons hier wel in vinden: omdat u nieuw alleen skeere Clio's, Upjes en Picanto's koopt, betekent dit nog niet dat de tweedehandskoper hier in wil rijden. Die wil liever een goed uitgeruste Golf, Polo, of 3 Serie, die pas betaalbaar wordt zodra hij enkele jaren oud is. 

Er zit zeker een overlap in de vraag naar nieuwe auto's en occasions: evenals eerdergenoemde Golf en Polo is de Renault Captur een auto die zowel in de top 10 van bestverkochte nieuwe auto's als hoog op het lijstje van gewilde occasions staat. Kortom: ook onder de mensen die hem niet nieuw kunnen of willen kopen is er vraag naar, maar kennelijk zijn er nog niet voldoende occasions. Het punt van de Bovag is duidelijk: er is een discrepantie tussen vraag en aanbod, en omdat de Europese markt vrij toegankelijk is, is het een koud kunstje een gewild model uit een buurland te halen. Niet BPM-voordeel, maar vraag stuurt de import.

Desalniettemin staat het afschaffen van de BPM nog steeds bovenaan het lijstje met politieke standpunten van de branchevereniging. En terecht. Datzelfde Bovag waarschuwt overigens ook voor massaal teruggedraaide tellers op uw Duitse importoccasion, dus de kans bestaat dat die Duitse Golf uit 2012 eigenlijk 480.000 gereden heeft in plaats van de 182.000 die op de teller staan. Maar vrij van risico zijn we nooit.

Foto via.