De besnorde Amerikaan doet zijn opmerkelijke uitspraken in een interview met het Duitse Sport Bild:
"Deze reactie hadden we verwacht. Ik respecteer dat vooral de fans die hiermee zijn opgegroeid, moeite hebben met de beslissing. Als het alleen aan mij had gelegen: ook ik was fan van de grid girls, en ik weet ook dat veel vrouwen hun vak vol trots uitoefenden."
Let wel: hij zegt niet letterlijk 'ik had ze er niet uitgeknikkerd', zo slim is hij wel in zijn bewoordingen. Maar de strekking van zijn uitspraken is helder: voor mij waren pitspoezen niet iets dat hoog op de lijst stond van dingen die stante pede geruimd moeten worden. Wie tussen de regels doorleest kan concluderen dat de pressie dus ergens anders zat. Wellicht bij een paar organiserende Arabische landen? Dat lijkt ons niet, wie de afgelopen jaren naar de programma's rondom bijvoorbeeld Abu Dhabi keek, zag dat daar nog steeds volop vrouwen te zien waren, die er allemaal geheel cultuurconform keurig verzorgd uitzagen. De organisatoren van die races als vrouwenhaters bestempelen is dus regelrechte onzin.
Daarnaast is Liberty Media een Amerikaanse organisatie, en ook al worden Amerikanen soms als preuts bestempeld, wars van vrouwelijk schoon zijn ze ab-so-luut niet. Kijk maar naar de laatste race in Austin: volop cheerleaders, mooie meiden in korte truitjes, the whole shebang.
Nu we dit allemaal in ogenschouw nemen, wordt het alleen maar een groter enigma waarom we plotseling hals over kop mooie vrouwen van de grid richting de pitspoezenboot moeten verbannen, en gaan vervangen door kindslaven. Wie haalde uiteindelijk de trekker over? De gebruikelijke 0,01% van de bevolking, die totaal niet representatief is voor de vox populi, maar door haar hysterische en volstrekt irrationele geschreeuw wel voor elkaar krijgt dat diverse organisaties hun oren naar ze laten hangen?
Carey, in de eerste plaats een zakenman die er voor moet zorgen dat er geld binnenkomt, zegt: "het gaat om de toekomst van de sport. En waneer er een bepalende clientèle is die meent dat grid girls niet meer in deze wereld passen, dan moeten we hier de ogen voor openhouden. Voor velen was het concept weliswaar ok, maar niet meer dan dat. Des te belangrijker werden de stemmen die opgingen, dat de inzet van grid girls een verouderde traditie is."
Vervolgens komt er een obligaat riedeltje 'de wereld draait door, we moeten niet krampachtig in het verleden blijven hangen, vooruitgang, yada yada.' Om toch nog positief af te sluiten: "het betekent niet dat er geen mooie meisjes meer bij de races zijn. Glamour en knappe vrouwen zullen altijd bij de F1 horen, dat kan ik beloven."
En zo heeft de ouwe glijer mooi beide kampen ingepalmd: een luisterend oor en sympathie voor de grote groep fans en betrokkenen die moeite hebben met het nieuwe verbod, maar ondertussen in daden een bevrediging van het kamp aan de andere kant. Wat Carey met zijn gladde babbels vooral niet doet, is de vraag in de kop beantwoorden. Het blijft bij vaagheden, waardoor de organisatie zich mooi achter het nietszeggende 'steeds luider opgaande stemmen' kan verschuilen. Enfin, we sluiten af met een paar mooie foto's van grid girls, allemaal genomen rondom de GP van Amerika, het thuisland van de organisatie die er een grote streep door zette. Weten we ook wat we de komende jaren missen. Serieus mensen, wát is hier in hemelsnaam mis mee?!