Eerste exemplaren vliegende Pal-V kosten €499.000

Een auto die zowel rijdt als vliegt, dat knutsel je niet even in een weekendje in elkaar. Het Nederlandse Pal-V deed er een jaar of tien over, komende maand in Genève presenteren ze het resultaat. Met een flink prijskaartje.

Van de PAL-V, in feite een Carver One-driewieler met een grote inklap-propellor en een roer, krijgt het wereldpubliek in Genève voor het eerst een productieversie te zien: de Liberty. Na jaren van fijnslijpen achten de Raamsdonksverers de tijd rijp om de grote en onomkeerbare stap te zetten, Autobahn zet alvast op een rijtje wat uw opties zijn:

Voor de Amelia Erhards/Charles Lindberghs onder ons, die graag als allereerste een vliegende auto willen hebben, is er de Pioneer Edition. Kost je een halve ton ex. belastingen, maar dan hoor je wel tot een select gezelschap én kan je als één van de eersten met je auto naar je buitenhuis in Toscane Zierikzee vliegen. Bovendien krijg je de full monty: top notch interieur, exterieur en personalisatie, een certificaat inclusief verguld serienummerplaatje, en:

  • Familiarization course at delivery by PAL-V Lead Flight Instructor
  • Introductory training sessions nearby the customers’ residence
  • Personal assistance for organizing your training at your preferred scenic location(s).
  • Invitation to the PAL-V Pioneer Club

Wie iets langer kan wachten, die koopt de basisversie van de PAL-V Liberty. Kaal kost deze net geen drie ton, opnieuw ex. belastingen. Voor deze smak geld krijg je: 

  • Familiarization course at delivery
  • Introductory training sessions
  • Assistance in follow up training
  • Invitation to the PAL-V Sports Club

Let wel: het zijn 'verwachte prijzen', dus ze zijn onderhevig aan verandering.

Wie de Pioneer Edition wil hebben, moet €25.000 aanbetalen. Dit bedrag is niet restitueerbaar, dus als je je bedenkt ben je je 25 mille kwijt. Wie voor de Sport gaat heeft twee opties: €10.000 aanbetalen (eveneens zonder restitutie) voor een koop of €2.500 aanbetalen voor een plekje op de lijst. Deze kan je niet doorverkopen aan een derde partij, en als je hem cancelt krijg €2.000 terug. De overige €500 houdt PAL-V als 'administratiekosten'. De reserveerpagina vindt u hier.

De koper krijgt een tweepersoons voertuig, met een drooggewicht van 664 kg en een flinke brandstoftank van 100 liter. De Liberty drinkt loodvrije brandstof (RON 95/98 of E10). De maximum vliegsnelheid is 180 km/u, maar voor een gunstig verbruik doe je 140 km/u. Het vliegplafond ligt op 3.500 m en het vliegbereik bedraagt 400 tot 500 km. Een beperkende factor, naast de prijs, is dat je in bezit moet zijn van een vliegbrevet om het voertuig in vliegmodus te besturen. Alle specificaties staan HIER.

Voor hetzelfde geld koop je een tweedehands Cessna, maar die moet je wel stallen op een luchthaven. Daarnaast heb je dan nog steeds geen voertuig om je naar je vliegmasjien te brengen. Qua alles-in-een-optie zit je mer de PAL-V dus beter. Bovendien lijkt het ons het ideale instrument om als eerste na afloop de 24 uur van Le Mans mee te ontvluchten, zo lang er nog geen vliegtaxi is. 

Weten wat er naast de PAL-V nog meer op de markt verwacht wordt? Check dan dit artikel, met een uitvoerige lijst van vliegtuig-auto-hybrides.