Politie pakt wegmisbruikers aan met de Gluurtruck

De pliesie heeft een nieuwe manier gevonden om de burger te bespioneren en beboeten: een onopvallende vrachtwagen zonder oplegger. Da's toch nie normaaaal?!

'Voertuigen in het wegverkeer observeren', dat is wat agenten op patrouille in de auto moeten doen. Een praktisch probleem waar je hierbij tegenaan loopt, is dat van het zicht, vooral nu iedereen en zijn moeder in een hoge SUV is gaan rijden. De Britse kit heeft hier echter een oplossing voor gevonden: vrachtwagens zonder oplegger en zonder begrenzer, maar mét breedhoekcamera's.

Door opvallend onopvallend met deze trucks te surveilleren moet het een fluitje van een cent worden om smartphonegebruikers, kniestuurders, en ander schorem dat de handjes niet netjes op kwart voor drie (of tien voor twee) heeft, te betrappen. Onze Engelse vrienden lieten tijdens een twee jaar durende test 28 korpsen drie van deze trucks gebruiken, wat resulteerde in 4.000 aanhoudings en/of bekeurings.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de Nederlandse autoriteiten het truc(k)je overnemen, en hun reeds indrukwekkende arsenaal aan bespioneermethoden (trajectcontroles, kentekenscanners, ANPR-camera's) verder uitbreiden. Maar - ook al is de 1984 sterk met deze - als hier smartphonezombies mee van de weg worden geplukt, dan mogen ze van ons. Echter, heel incognito is het nou ook weer niet: als er met 130 per uur plots een vrachtwagen zonder oplegger naast u opdoemt weet u al snel hoe laat het is.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e31bd2455dda', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });