De nieuwe Toyota Supra: dit is hem waarschijnlijk

Sinds 2012 werken BMW en Toyota gezamenlijk aan een sportwagen. Bij BMW gaat deze Z4 heten, de Toyota-variant krijgt de iconische Supra-naam. In Genève komen de Japanners voor het eerst met de Supra, en de kans is groot dat we er hier naar kijken.

De gemiddelde persoon die misschien zijdelings in auto's is geïnteresseerd in auto's zal niet zo veel met de Supra hebben, maar onder de freaks is de auto een absoluut instituut. We doelen hierbij vooral op de vierde generatie, die in 2002 voor het laatst geproduceerd werd. De auto was vrij makkelijk tot enorme vermogens te tunen en was zodoende samen met de Nissan (R34) GT-R een instituut.

Toyota weet dit, en melkt de komende - vijfde generatie - Supra met weinig schaamte uit. Om de Franse oud-staatsman Clemenceau te parafraseren: de Supra-citroen wordt uitgeperst totdat de pitten kraken. Sinds de co-op met BMW in juni 2012 begon hebben we onderstaand FT-1-concept als opwarmer gezien, in 2014. Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder, en wordt het tijd de Supra-badge in te gaan zetten. Let wel, niet direct als productieauto, want je wilt niet al je PR-kruit ineens verschieten.

Daarom heeft Toyota een raceconcept gemaakt, dat een voorbode is voor de productieauto (videotestbeeld hier), en is begonnen dit raceconcept -oh, gruwel- via schimmige plaatjes naar de pers te teasen, een feit dat we uiteraard alleen ter kennisgeving aannamen. Echter, nu is er via fanboysite SupraMkV beeld opgedoken uit een tijdschrift met daarop het ding in volle glorie, dus we wilden het toch even delen. Kunnen we ons in Genève met het hardere nieuws bezighouden.

Details zijn niet bekend, maar gezien de teasestrategie zullen deze in aanloop naar de onthulling ook wel over 20 verschillende pr-momentjes uitgesmeerd worden. Kennelijk is het onmogelijk om anno 2018 gewoon in één keer een auto te lanceren, maar Toyota maakt het wel heel bont, qua uitrekken. We komen weer bij u terug zodra er een productiemodel is.

Update. Plotseling worden we om de oren geslagen met Japanse papieren media die vol staan met Supra. Dit betekent dat er binnenkort een embargootje verloopt. Op onderstaande beelden zien we wat wellicht de productieversie is, die een 3.0 liter met 340 pk en 450 Nm krijgt. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat dit BMW's zes-in-lijn is, de oude Supra had ook een zes-in-lijn aan boord. Wel is het vermogen lager dan bij BMW's eigen M40i-toppers, die 360 pk hebben. De bijna 1.500 kg lichte Supra zou 0-100 in 3,8s kunnen afleggen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dae153b52943', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });