Behalve de testlivery op de RB14 is er meer veranderd in 2018. Dankzij de ontzettend sterke verankering van de halo is de auto een paar kilo zwaarder geworden. Voor relatief lange coureurs als Max Verstappen en Daniel Ricciardo is dat een nadeel, ze kunnen niet veel gewicht meer verliezen zonder lichaamsdelen af te zagen. Overigens is dat de reden waarom overwogen wordt om volgend jaar een minimumgewicht voor de rijders in te stellen. Een zwaardere auto betekent minder acceleratie en meer gewicht dat rechtdoor wil in bochten en levert derhalve een minder snelle auto op.
Om die negatieve effecten van het hogere gewicht op te vangen heeft Red Bull Racing gewerkt aan de ophanging. De voorste draagarmen hebben een heel andere vorm dan we gewend zijn. Bovenaan komen de zowel de voorste als de achterste draagarm van de voorwielen horizontaal uit het bodywork om vervolgens naar beneden en naar voren te buigen. Het is niet helemaal duidelijk wat de effecten zullen zijn van die hoeken in de draagconstructie.
Op het gebied van de bargeboards lijkt Newey niet veel veranderd te hebben, het zijn grote vierkante stukken carbon die de lucht rustig om de auto moeten buigen. Het kan echter zijn dat de technici hun kaarten nog niet allemaal op tafel hebben gelegd. Wat wel opvalt is dat het vrij veel losse componenten zijn, waar het vroeger uit een stuk was opgebouwd. Bij de sidepods is er in ieder geval wel wat veranderd. Vorig jaar waren de koelopeningen daar vrij rond, maar nu hebben ze de spleetvorm die we van Ferrari herkennen.
Daarboven steek plotseling een soort van 'canard'-vleugel uit het chassis, de horizontale plank is niet meer bevestigd met de verticale luchtgeleiders. Onderop is te zien dat de vloer enorm is, terwijl er eigenlijk een vrij compacte auto op is gebouwd.
Bovenaan bij de airbox keert Newey terug naar de (bijna) ronde vorm die eerdere jaren op de Red Bulls te zien was. Waar de andere teams meer ovaal lijken te gaan en met meerdere kanalen heeft de RB14 een rond gat. In het bericht bij de presentatie spreekt Red Bull Racing nniet van radicale veranderingen. Tegen Auto, Motor und Sport bevestigt Helmut Marko die gedachte: "Es ist eine Evolution des Vorgängermodells. [Het is een evolutie van het voorgaande model, red]"
Net als voorgaande jaren heeft de RB14 een gat in de neus, die verderop via een S-duct, voor de coureur, lucht over de cockpit richting de airbox blaast.
De V6 achter Daniel en Max heet officieel een TAG Heuer, maar het is een Renaultmotor. Dit jaar hebben de Fransen ook een kwalificatiemodus ingebouwd, net als Mercedes al jaren heeft. Het blijft echter de vraag hoe betrouwbaar de Renault dit jaar is. Marko daarover: "Onze Renaultmotor moet in ieder geval meer betrouwbaarheid hebben en meer prestaties leveren dan vorig jaar. Maar Mercedes bouwt ook weer een compleet nieuwe motor. De vraag is of de afstand groter of kleiner wordt."
Een verandering die te maken heeft met de regels is de 360 gradencamera op de neus. Alle teams moeten dat alziende oog dit seizoen in op de wagen inbouwen. Daarmee krijgen we hopelijk eindelijk de spectaculaire inhaalbeelden te zien die al jaren uit de Indycars bekend zijn.
Up and running for 2018 ðª #RB14 pic.twitter.com/0VFPPvPz6L
— Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) February 19, 2018