Amerikanen: Mercedes gebruikte ook sjoemelsoftware

Uitgelekte vertrouwelijke document bevatten beschuldigingen van dieselgesjoemel bij Mercedes. Werknemers van het bedrijf blijken zelf te twijfelen aan bepaalde software om AdBlue te besparen. Mercedes ontkent de beschuldigingen.

Duitse krant Bild beschuldigt Mercedes in de zondageditie van gepruts met software waardoor de diesels schoner lijken. Bewijs voor de beschuldigingen komt uit geheime Amerikaanse rapporten waarin e-mails van Mercedeswerknemers zijn geanalyseerd. Het is niet de eerste keer dat ook naar Mercedes wordt gewezen in het dieselschandaal dat met Volkswagen begon.

Uit die e-mails blijkt dat Mercedespersoneel vraagtekens zet bij het bespaarsysteem voor AdBlue. Dat goedje zorgt voor minder vuile uitstoot bij dieselmotoren. De vloeistof zit in een tankje van de auto en het is de bedoeling dat de eigenaars daar geen omkijken naar hebben. Om die reden probeert Mercedes zo min mogelijk van de vloeistof te gebruiken. Het is echter opvallend dat de AdBlue-besparingssystemen precies na 26 kilometer intreden. De mailende werknemers twijfelden aan de wettelijke basis voor die besparingen. 

Mercedes reageert verbolgen op de beschuldigingen en wijst erop dat ze al twee jaar intensief samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten. Woordvoerder Jörg Howe reageert tegen persbureau Bloomberg als volgt: "The documents have selectively been released in order to harm Daimler and its 290,000 employees." De Amerikanen zouden volgens hem al volledig op de hoogte zijn van zowel de software als de e-mails, maar er is geen enkele aanklacht ingediend.

Aandeelhouders reageerden echter een stuk minder enthousiast: de beurskoers daalde meteen ruim twee procent. Voor een bedrijf als Geely is dat wel weer een positief effect: de Chinezen willen vijf procent van de aandelen in Mercedes' moederbedrijf Daimler AG verwerven.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5debbce75a4f0', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });