U kunt geen enkele Porsche met dieselmotor meer bestellen

Mensen met een sterke voorkeur voor diesel kunnen vanaf heden niet meer bij Porsche terecht: zowel de Macan, de Cayenne als de Panamera zijn alleen nog met benzinemotor en eventueel elektrisch hulpmiddel te bestellen.

Je zou kunnen argumenteren dat diesel wel de laatste brandstof is die bij Porsche past, en wie nog leeft in de tijd dat Porsche louter lichte sportwagens bouwde heeft hier gelijk in. In de ruim 60-jarige geschiedenis van het merk deed de dieselmotor pas in 2009 zijn intrede, destijds in de eerste generatie Cayenne, die op zijn laatste benen liep. Het klinkt als vloeken in de kerk, maar dat zeiden ze ook over een SUV van Porsche, en deze bouwstijl heeft het Duitse traditiemerk gekatapulteerd naar menig verkooprecord.

In tegenstelling tot de boxermotoren die je in de Porsche 718 en 911 vindt was de dieselmotor geen eigen ontwikkeling, deze werd geleend van concernbroer Audi. De meest recente 4.0 V8-diesel die even in de Panamera 4S Diesel lag, is een gezamenlijke ontwikkeling, die ook zijn weg vond naar onder andere de Audi SQ7 TDI en de Bentley Bentayga.

Zoals het nu lijkt, zou je kunnen concluderen dat Porsche zijn 10-jarig dieseljubileum niet gaat halen, en verdwijnt de diesel met stille trom uit de modellen. Wie kijkt op de site van Porsche Nederland, die ziet dat de Macan S Diesel is verwijderd. De productie van de dieselversie van het model, waarvan we later dit jaar een facelift verwachten, is per 15 februari beëindigd. De Panamera 4S diesel is al sinds 2017 uit de schappen. Hierover zond Porsche de volgende verklaring uit: "Porsche stands for the highest quality standards. In order to not only ensure this claim but to expand it – also in the interest of our customers – we are currently carrying out additional inspections of the models Panamera 4S Diesel and Panamera 4S Diesel Sport Turismo. Because we want to avoid excessive waiting times for our customers, Porsche decided not to accept any new orders of these model types at present".

De Cayenne Diesel tot slot werd tot voor kort na specifieke navraag van Autobahn door Porsche gewoon nog bevestigd: het model zou na verloop van tijd aan de huidige drie Cayennes in de lineup worden toegevoegd. Een afscheid van diesel hangt echter al geruime tijd als een roetwolk boven Porsche, en in de Britpers lezen we nu heel stellig dat de Cayenne diesel er niet komt, dus hebben we dezelfde vraag nog eens uitgezet bij Porsche. 

De woordvoerder van Porsche Nederland laat het volgende weten: "volgens mijn laatste contact eind januari met de Cayenne-woordvoerder hierover staat er vooralsnog een dieselversie van de nieuwe Cayenne op de planning, alleen zijn verdere details nog niet bekend. [...] Het klopt dus dat er op dit moment geen dieselversies van Porsche modellen beschikbaar zijn. De conclusie dat Porsche definitief stopt met diesels [...] is echter onjuist."

We zijn erg benieuwd of Autocar hier een canard van formaat te pakken heeft, of dat ze een direct lijntje met de fabriek in Leipzig hebben en heel vroeg al dingen weten. Als de bijl nu inderdaad aan de wortels van de diesel-Porsche gezet is, dan zal dit weinig mensen echt raken: benzine is sowieso dominant in de verkopen, en daarnaast maakt de E-Hybrid een flinke opmars. Echter, er was weinig (zeg maar gerust bijna niks) dat over lange afstanden fijner reed dan een Panamera diesel, zonder meteen een enorm gat in je brandstofbudget te slaan. Wat dat betreft zou het toch vrij jammer zijn als we het smeuïge koppel en de rustige loopcultuur van een V6- of V8-diesel in de toekomst moeten gaan missen. Maar we kunnen ons voorstellen dat Porsche de derving in inkomsten voor lief neemt en zich volledig richt op elektrificering.

Een Q&A van Porsche over alles wat met diesel te maken heeft, vindt u hier.

Update 15:42
Porsche reageert zojuist met een verdere verklaring: Traditionally, diesel engines have played a subordinate role at Porsche – the company does not develop or build diesel engines itself. Currently, the demand for diesel models is falling, whereas interest in hybrid and petrol models is increasing significantly. For example, the ratio for hybrid versions of the new Panamera in Europe is around 60 percent. In light of these facts Porsche has adapted its production planning. This decision means that Porsche currently does not offer any vehicles with diesel engines. However, it does not mean a diesel exit at Porsche. As announced, the new Cayenne is set to feature a diesel powertrain. The exact time of the market launch is not yet clear.