Nederland, hier is je nieuwe paarse boodschappenwagentje

Private leasers met een budget van 200 euro, kortpittige dames en overige stadsbewoners die gewoon een leuk klein autootje voor weinig geld willen rijden, opgelet. De Toyota Aygo krijgt een facelift, inclusief meer driecilinder-power.

Stadsautootjes in het kleinste (A-)segment hebben zich de laatste jaren ontwikkeld tot een ware hit in Nederland. En dat is logisch: wie bijna altijd alleen of met twee man in de auto over relatief korte afstanden van A naar B moet, die kan niet goedkoper uit zijn dan met dit soort instappers: het kost en verbruikt geen drol, het schrijft weinig af, en het rijdt nog alleszins solide en netjes.

Kortom: bovenstaande redenen zorgen er voor dat de niet heel veeleisende gebruiker en masse in de driecilinder miniwagentjes is gestapt. De Toyota Aygo is traditioneel een uitstekend verkopend model, ook vorig jaar nog werden er een kleine 7,5 duizend van weggezet. In Genève presenteren de Japanners een gefacelifte versie van de drielingbroer van de Peugeot 108 en Citroën C1, met de volgende wijzigingen:

  • een herziene 1,0-liter VVT-i benzinemotor, die 53 kW/72 pk levert als je de driepitter met 6.000 toeren per minuut martelt, en een maximumkoppel van 93 Nm bij 4.400 toeren per minuut. 
  • Een 0-100 sprint in 13,8 seconden en een topsnelheid van 160 km/uur. Misschien is het dus beter die 488 Pista nog even niet uit te dagen aan het stoplicht, want die doet twee keer 0 tot 200 in de tijd dat jij op de 100 zit.
  • Een gecombineerd brandstofverbruik van 3,6 l/100 km (83 gr/km CO2). Omdat dit belangrijk is voor de klanten perst Toyota het maximale uit de benzinedruppels in de tank, dankzij banden met een lage rolweerstand en een langgerekte vierde en vijfde versnelling. Niet bepaald dingen die de rijbeleving ten goede komen, maar daar is de Aygo ook niet voor gemaakt. De cijfers zijn volgens de oude NEDC-norm vastgesteld, WLTP-cijfers geeft Toyota (nog) niet.

De nieuwe Aygo oogt net als het huidige model lekker hip en stoer met zijn scherpe bekkie, en er kon zelfs LED-verlichting voor (DRL) en achter af. Verder heeft hij een nieuwe wielophanging, die voor een preciezere besturing moet zorgen, en is hij stiller van binnen. Het dingske staat vanaf juni 2018 in de showroom. Aangekleed zoals op de persplaatjes zal alleen de persdemo zijn, heel Nederland koopt 'm natuurlijk gewoon in basiswit zonder opzetstukjes, en op stalen velgen.