Red Bull-baas Horner 'bezorgd' om kwakkelende Renaultmotor

De uitspraken van Renaults motorenbaas Cyril Abiteboul dat hun power unit (PU) bij de seizoensstart preventief teruggeschroefd wordt, zijn bij Christian Horner niet in goede aarde gevallen. De Brit vreest meteen met een achterstand te moeten beginnen.

Het nieuwe seizoen staat voor de deur, en Renault lijkt verder te gaan waar het de afgelopen jaren eindigde: met een achterstand op Mercedes en Ferrari. De eerste PU van de Fransen gaat maximaal voor betrouwbaarheid, en daarom worden er offers gebracht op het vlak van het vermogen dat eraan onttrokken wordt. Qua power zit de V6 ongeveer op hetzelfde niveau als in Abu Dhabi vorig jaar, wat slecht nieuws betekent als de concurrentie zijn huiswerk heeft gedaan en wél een sprong voorwaarts maakt,

Christian Horner heeft het allemaal hoofdschuddend moeten aanhoren. In een reactie aan Motorsport trekt de Red Bull-teamchef de vergelijking met Mercedes, dat in de aanloop naar het seizoen al spierballenrollend meedeelde de 1.000 pk-grens geslecht te hebben: "If the headline figures Mercedes have quoted [are real] then the gap will only broaden. Renault have their own team now, they have their own demands they need to meet.[...] We're hopeful of seeing more performance and performance converging between engine manufacturers."

Horner noemt hier specifiek Mercedes, maar ook Ferrari schijnt al aan de magische 1.000 pk te ruiken. Inclusief betrouwbaarheid. Volgens Horner zou het 'niet zo geweldig zijn' als Mercedes opnieuw een jaar de F1 domineert. Ondanks de zorgen houdt de Brit de deur nog wel open voor een verlenging van de motordeal met Renault, die dit jaar afloopt: "All things are open for 2019 onwards. We will pay close attention to how things develop at Toro Rosso but there is no preconceptions as we head into the season." Laten wij vooral hopen dat de motor het in ieder geval lang houdt, anders zijn de rapen helemaal gaar.

Renault gaf al aan meer dan ooit getest te hebben met de V6, wat ons doet afvragen waarom het de ooit zo dominante motorenbouwer kennelijk maar niet lukt om op gelijke hoogte te komen met zijn concurrenten. Of het is een rookgordijn, en de Renault-PU's rijden het hele veld dit seizoen zoek, maar we vrezen van niet...