ZAP. Hier is de Hyundai Kona Electric

Hoera voor volelektrische voertuigen. Na de Ioniq voegt een voortvarend Hyundai vandaag zijn tweede EV toe aan de vloot, en het is dit keer een kleine SUV. Maak kennis met de Kona Electric.

De elektrische Kona - netjes aangekondigd in ons eindejaarslijstje - komt beschikbaar in twee varianten: eentje met een accupakket van 39,2 kWh, en eentje met 64 kWh aan batterijsap van leverancier LG Chem. Best indrukwekkend, om zoveel kilowatturen in zo'n redelijk kleine SUV te prakken. Ter vergelijking: de eerdergenoemde Ioniq moet het met 28 kWh stellen.

Qua looks hoeven we geen verrassingen te verwachten: het is een standaard-Kona sans grille, aangezien er geen verbrandingsmotor inligt die koellucht nodig heeft. Wel heeft Hyundai een motiefje op de voorbumper getekend om het iets frivoler te doen ogen. De Kona is een leuke, frisse SUV, zijn elektrische broertje is dit dan vanzelfsprekend ook. Het spreekt bovendien voor de Koreanen dat ze de eerste exemplaren al in de zomer van 2018 op de markt brengen. Dus niet goede sier maken door vroeg met een elektrisch product te komen, en vervolgens lang te wachten met de levering. Kudos.

De lange-afstandsKona maakt gebruik van een 204 pk sterke elektromotor, en moet volgens de WLTP-cyclus in staat zijn 470 km op één lading te halen. De goedkopere variant haalt 300 km uit zijn pakket, en krijgt een 135 pk sterke krachtbron. Beide modellen zijn gecapt op een zeer onafgeronde 167 km/u, de 0-100-sprint neemt respectievelijk 7,6 s en 9,3 s in beslag. 

De laadtijd op gelijkstroom (DC) bedraagt voor beide versies 54 minuten voor een 80% volle accu, bij 100 kW input. De onboard-lader, die AC uit het stopcontact in DC-transformeert, heeft een capaciteit van 7,2 kW (1-fase).

Overmorgen wordt de Jaguar I-Pace onthuld, hiermee krijgt de wereld twee volelektrische SUV's in één week. Geen slechte score.