Meer kabinetsleden gaan 'groener' rijden

Momenteel rijden maar zes ministers en staatssecretarissen in deels groene auto's. Dankzij de Partij voor de Dieren worden dat er snel meer, want eind dit jaar moet meer dan de helft van de regeringsploeg in hybrides worden rondgereden.

Sinds kort rijden zes ministers rond in BMW's 740E en dat is zogenaamd groen. Voor het eind van het jaar lopen de leasecontracten bij nog een paar ministeries af, want er komen nog negen staatssecretaris of ministers met een hybride automobiel bij. Vandaag berichtte staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven (D66) de kamer  over de vergroening.

De brief van de stas kwam als antwoord op kamervragen van PvdD-kamerlid Frank Wassenberg. Hij had zich onlangs beklaagd over het feit dat het Kabinet Rutte III zich het groenste kabinet ooit noemt, maar dat het voornamelijk op geplette dinosaurus rijdt in plaats van op stroom. 

Autobahn wees er onlangs op dat de vergroening maar een wassen neus is: bij de keus voor hybride auto's hebben de kabinetsleden zichzelf een volledige klasse geüpgraded. De ingeruilde Audi's A6 zijn vervangen door veel grotere BMW's 7-Serie. Een groot deel van de besparing wordt daarbij opgeheven door het veel grotere gewicht dat door de combinatie van elektromotor en verbrandingsmotor moet worden verplaatst.