Bloodhound wil het landsnelheidsrecord verbreken met 135.000 pk

Als eerste auto ooit de snelheid van 1.000 mijl per uur bereiken. Dat is het doel van het team achter de Bloodhound SSC (Super Sonic Car). Dat willen ze gaan halen door drie verschillende motoren en in totaal 135.000 paarden in te zetten.

In oktober 2017 werd de Bloodhound al even in actie gezien op een Engels vliegveld. Hier haalde de supersonische auto een topsnelheid van 340 km/u.  Niet slecht, maar bij lange na niet het beoogde record van meer dan 1.600 km/u. Deze moet aankomende september in de Haksteen, een drooggevallen meer in Zuid Afrika, wel gehaald worden. Hier zou het team in 2016 al een poging gedaan hebben, maar vlak voor de overtocht naar de lokatie haakten de sponsoren af omdat er meer geld nodig was. De kosten waren van €13 miljoen naar €72 miljoen gestegen en dus werd het hele project een halt toe geroepen. Dat lijkt nu allemaal opgelost want de recordpoging moet in september plaatsvinden.

De Bloodhound wordt aangedreven door drie motoren. De eerste is een straalmotor afkomstig uit een Eurofighter straaljager die het gevaarte tot aan 480 km/u kan voortstuwen. Hierna neemt de raketmotor het over. Beide worden door een V8 Cosworth Formule 1 motor voorzien van brandstof. Ja, u leest het goed, een V8 als brandstofpomp die vloeibare waterstofperoxide rondpompt. Deze combinatie produceert 135.000 pk wat dan weer verantwoordelijk is voor een vermoedelijke 0 tot 1.606 km/u tijd van 42 seconden. 

De man achter het stuur is Andy Green een oud Air-Force piloot die zowel in de lucht als op het land door de geluidsbarrière is gegaan. Hij heeft namelijk ook het huidige snelheidsrecord op land op zijn naam staan. Hij racete in 1997 met 1.277,98 km/u in de Thrust SSC over de grond. Het beoogde nieuwe record zal niet op de eerste poging gelijk gehaald worden. Het team laat Andy en de Bloodhound SSC langzaam wennen aan steeds hoger liggende topsnelheden en zal over meerdere runs werken naar het uiteindelijke doel.