Vision X: een voorproefje op Skoda's kleinste SUV

Het VW-concern maakt een ware SUV-inhaalslag, met Skoda voorop. In no-time werden de Kodiaq en de kleinere Karoq op ons afgevuurd, vandaag krijgen we het derde en binnenste stukje van de SUV-Matroesjka-pop: de Vision X.

Ze kwamen er wat laat achter bij de VW-groep, maar inmiddels zijn de designteams als gekken SUV's aan het tekenen. De Vision X die in Genève staat, is een preview op een hoge auto van het formaat Kia Stonic/Lexus UX/Peugeot 2008. Een vierpersoons stads-SUV'je van pak 'em beet 4,20 meter lang dus, wat het Skoda-zusje van de Seat Arona wordt. 

De Vision X is even groen als zijn uiterlijk: het is een hybride, die een 1.5 liter viercilinder aardgasmotor (CNG) combineert met een elektromotor en daardoor niet meer dan 90 g/km aan CO2 uitstoot. Iets zegt ons echter dat een productiemodel hiervan in Noord-Groningen geen succes gaat worden. Of waar dan ook in Europa, afgezien van Italië, waar CNG-verkopen hoog liggen.

Het model heeft overigens niet één, maar twee elektromotoren: eentje op de achteras en een in de startmotor geïntegreerd exemplaar, die via een riem wordt aangedreven (belt-driven alternator starter, BAS). In combinatie met een 48 Volt-systeem levert deze kleine elektromotor direct koppel vanaf stilstand. Dit is weliswaar slechts 70 Nm, maar het helpt wel bij de eerste passen, om de trage massa in beweging te krijgen. Opvallend aan het uiterlijk zijn de smalle LED'jes van de koplampen. Citroën begon ermee (met de C4 Picasso), en het viel kennelijk zo in de smaak dat de Koreanen en nu ook andere Europeanen de stijl overnemen.

Het interieur geeft een voorproefje van Skoda's toekomstige designrichting. Een wijd dashboard wordt geklankeerd door veel driehoekige vormen, zoals de luchtinlaten. De materiaalkeuze viel bij de Vision X op 'ademende stoffen, kunstleer en rubber.' De middenconsole bestaat uit gepolijst glas, waarop kleurige grafiekjes je tegemoet dansen.