APPLAUS. Volvo XC40 is Auto van het Jaar 2018

Boeren, burgers en buitenlui! Pak uw looprek en leesbril erbij, en plug de hardhorendheids-toeter in den ooren. Er is een nieuwe Auto van het Jaar. Een Zweedse, dit keer.

Het was een spannende race tussen de diligence en de postduif, maar uiteindelijk won laatstgenoemde de race om de Autobahn-persburelen van het belangrijkste autonieuws van het jaar te voorzien. Althans, dat vinden de juryleden van de AvhJ-verkiezing ongetwijfeld. De heren (en een enkele dame?) kozen dit jaar -zoals elk jaar- hun winnaar voorafgaand aan de Autosalon van Genève uit een shortlist van onderstaande 7 auto's:

  • Alfa Romeo Stelvio
  • Audi A8
  • BMW 5 Serie
  • Citroën C3 Aircross
  • Kia Stinger
  • Seat Ibiza 
  • Volvo XC40

Het werd de laatste auto in de lijst, de nieuwe XC40, met zijn baanbrekende opbergvakjes in het interieur. Zeker een leuke auto, maar dat zijn vijf andere wagens uit de lijst ook. De jury kan ongetwijfeld toelichten waarom de keuze nou juist op de Zweed (prijzen) is gevallen, maar om heel eerlijk te zijn interesseert ons dit weinig. Anno 2018 is een Auto van het Jaar-verkiezing net zo actueel als de telefax. Een baanbrekende technologie die naar verluidt volgend jaar gebruikt gaat worden om het heuglijke nieuws te verspreiden, maar dat terzijde.

Ter informatie: het is de eerste keer dat Volvo de ooit prestigieuze verkiezing wint. Vorig jaar won de Opel Astra.

Update. We hebben reactie van de baas van Volvo, Håkan Samuelsson: "Winning this award with our new XC40 is perfect timing. Volvo now has three globally available SUVs in its range for the first time. The XC40 will be a strong contributor to further growth, taking us into a new and fast-growing small SUV segment.”