Opmerkelijk: Mercedes lanceert nieuwe diesel-plug in hybrides

Diesel in combinatie met een stekkerhybride is een aandrijfvorm die we maar weinig tegenkomen in autoland. We komen op drie modellen, waarvan er eentje nog verkrijgbaar is. Toch zet Mercedes in op de tech, die het naar de E- en C-Klasse brengt.

Wie in de markt is voor dieselhybrides, heeft een ruime keuze. Wil je echter een diesel-PHEV, dan kan je alleen een Q7 e-tron met 3.0 TDI kopen. De Beruchte Volvo V60 D6 en de zeer gelimiteerde VW XL1 zijn beide niet meer verkrijgbaar. Vanaf de late zomer van 2018 komt Mercedes echter met PHEV-versies van zijn C- en E-Klasse. Beide modellijnen zullen een 90 kW/440 Nm elektromotor combineren met de nieuwe OM654-motor, het 1.950 cc grote blok dat kennen uit o.a. de E220d.

De PHEV's krijgen een accupakket van 13,5 kWh, die moet zorgen voor een elektrische range van 50 km volgens de NEDC. Niet echt iets dat zoden aan de dijk zet bij een kilometervreter die een diesel eigenlijk is. 

Met de opmerkelijke zet lijkt Mercedes vooral een signaal af te willen geven dat het de verketterde brandstof niet afzweert. Dit is in lijn met eerdere uitspraken van topman Zetsche, en bovendien een no-brainer voor Mercedes, dat veel heeft geïnvesteerd in de huidige generatie diesels. Dat geld ga je niet zomaar weggooien. Of misschien is het veel simpeler: de motorblokken zijn er al en de hybride technologie ook, dus waarom zou je beide niet tegen relatief geringe meerkosten combineren?

Over de exacte specs houdt Mercedes zijn mondje nog even dicht, maar het verklapt wel dat de auto's een gecombineerd draaimoment van minstens 700 Nm zullen hebben. De auto, die samenwerkt met Mercedes' 9-traps automaat, krijgt de volgende hybride modi:

  • HYBRID: Default setting; all functions, such as electric driving, boost and energy recovery, are available and used according to the driving situation and route profile
  • E-MODE: Electric driving, for example in the city centre. The accelerator signals the pressure point at which the combustion engine is started
  • E-SAVE: The charged battery is held in reserve to allow driving in all‑electric mode later
  • CHARGE: The battery is charged while driving.