Dit is de vierdeurs Mercedes-AMG GT Coupé

Vorig jaar toonde Mercedes-AMG een concept van de 4-deurs GT. Nu tonen ze nagenoeg dezelfde auto, maar heet hij de GT 4-Door Coupé en gaat hij ook daadwerkelijk in de verkoop.

Om maar gelijk met het slechte nieuws in huis te vallen: Het zou een verlengde versie van de AMG GT moeten zijn, maar is onderhuids eigenlijk een E-Klasse. De nieuwe Coupé deelt dus best wat onderdelen met een E63, maar daar houdt alle vergelijking met de huidige modellen gelukkig op. Volgens de heren uit Affalterbach deelt deze nieuwe telg geen enkel paneel met een andere, al bestaande Merc. 

Wat dan weer wel gedeeld wordt met andere modellen is de motorisering. De alom bekende biturbo V8 maakt wederom zijn opwachting, maar ook de nieuw aangekondigde zes-in-lijn zal te kiezen zijn. Beginnende bij de GT 53 welke het met zes cilinders en turbopower moet doen in combinatie met een 48-volt elektromotor. Dit geheel produceert 435pk waarbij de elektromotor niet in te zetten is voor een lekker stukje geruisloos cruisen. Deze wordt namelijk alleen gebruikt om de zespitter van wat extra boost te voorzien. 0 tot 100 km/u wordt hierdoor binnen 4,5 seconden gehaald en de top ligt op 285 km/u.

Het echte werk begint bij de 63- en de 63 S-varianten. Beide worden aangedreven door een vierliter V8 met twee turbo's. Dit bekende blok is verder getuned om 585 pk en 800 Nm te produceren voor de normale GT 63. De S-versie is de krachtigste en overtreft de huidige E63 S met 27 pk. Het totaal komt hierbij op 639 paarden en 900 Nm. Hierdoor gaat een sprintje van 0 naar 100 km/u binnen 3,4 seconden voor de reguliere vierdeurs en binnen 3,2 seconden voor de S-versie. Topsnelheden liggen op 310 en 315 km/u.

De V8-modellen krijgen alle liefde van Mercedes-AMG. Hoewel alle modellen het doen met standaard 4MATIC+ waarmee alle vier de wielen aangedreven worden, is het alleen voor 63-versies mogelijk om te kiezen voor achterwielen die meesturen. Ook hebben zij extra comfort en sportiviteit dankzij het instelbare AMG Ride Control+ luchtveringsysteem. De GT 53 heeft dit niet en moet het doen met instelbare schokbrekers en stalen veren. 

De poor man's GT is overigens te herkennen aan zilveren remklauwen. De GT 63 heeft rode en de S heeft standaard gele klauwen. Die laatste twee krijgen ook de mogelijkheid om te upgraden naar carbon-ceramic schijven waardoor de bijbehorende klauwen ineens in het brons uitgevoerd zullen zijn. 

Om de 53 helemaal met een minderwaardigheidscomplex af te schilderen wordt deze standaard geleverd met 19" velgen. De standaard 63 mag ook op deze maat rondrollen waar de dikste versie op 20" lichtmetaal de fabriek verlaat.

Aan de binnenkant kunnen we zo'n beetje alle luxe van een gemiddelde S-Klasse verwachten. Denk hierbij aan de dubbele 12,3 inch schermen die het instrumentenpaneel vormen. Daarnaast bevat de middenconsole een touchscreen die menu's intuïtief weergeeft. Maar het meest speciale komt in de vorm van een achterbankupgrade. De sportieve rijder die zijn passagiers graag op de plek wil houden kan namelijk kiezen voor bucketseats die niet neer te klappen zijn omdat ze een vaste rugleuning van koolstofvezel hebben. 

De V8-modellen van de AMG-GT 4-Door Coupé zullen begin volgend jaar in de showroom verschijnen. Kopers voor de GT 53 moeten langer wachten. Deze laat zijn kont pas later dat jaar zien.