Autofabrikanten moeten van de EU in 2021 onder een CO2-uitstoot van 95 g/km zitten, maar het lijkt erop dat dit niet gaat lukken. Ten eerste krijgen we met de strengere WLTP-test hogere verbruiks- en uitstootcijfers voor de kiezen, en ten tweede is de tendens van dalende Europese CO2-uitstoot gekeerd omdat er minder dieselauto's worden verkocht. Mensen die vroeger een diesel kochten, kopen nu een benzineauto, en benzinemotoren stoten meer CO2 uit (grofweg zo'n 10% meer dan een dieselmotor).
Dit blijkt uit onderzoek van JATO Dynamics, een analistenclub die bovenop de macrocijfers van de auto-industrie zit:
Is dit erg? Mwah, als je het ons vraagt niet zo. Het is een feit dat met name de kleinste diesels door alle schoonmaakmaatregelen te duur worden, en daarom verwachten wij dat op termijn alle fabrikanten zich uit dit dieselsegment terugtrekken. Met name in landen waar ooit wel tot 80% van alle verkopen een diesel was, vindt dit zijn weerslag. Maar een moderne benzinemotor is wellicht op CO2 onzuiniger, op NOx en op fijnstof scoort hij beter, vooral sinds fabrikanten (BMW, Mercedes) beginnen hun direct ingespoten benzinemotoren ook met partikelfilters uit te rusten. Daarnaast zullen we op de middellange termijn het aandeel van emissieloze auto's zien stijgen, wat de gemiddelde uitstoot drukt.
Sowieso zijn de JATO-metingen niet zaligmakend: het betreft hier alleen (NEDC-)fabrieksopgaven, wat weinig zegt over de werkelijke uitstoot van auto's. Daarnaast is het alleen een gemiddelde, waarbij de folderuitstoot van alle nieuw geregistreerde auto's bij elkaar is opgeteld en is gedeeld door hun aantal. De totale uitstoot, waarvoor je het totale aantal auto's op de weg moet berekenen, wordt niet berekend. Als auto's gemiddeld 1% zuiniger worden, maar hun aantal stijgt met 5%, dan heb je nog altijd meer vervuiling. Maar dat zie je niet in dit soort statistieken.
In Europa werden vorig jaar 3,4 % meer auto's verkocht (alle stats hier), maar het aantal verkochte diesels daalde met 7,9%, tot 6,77 miljoen stuks. Het aandeel van diesels in de totale verkopen bedroeg 43,8%, waar dit in 2011 nog bijna 55% was.
De stelling dat vooral de kleinere diesels worden geschrapt wordt onderschreven door de cijfers: een nieuwe dieselauto had in 2017 142 pk, met een uitstoot van 117,9 g/km. Slechts twee tienden onder het grote gemiddelde. Hiertegenover staat de benzineauto, die gemiddeld 123 pk en 123,4 g/km noteerde. Hieronder de 20 'zuinigste' fabrikanten, met niet geheel verrassend Toyota aan kop: de Japanners zetten vol in op hybride en schrappen de dieselmotor in Europa in zijn geheel. Maandag kwam in Genève het hoge woord eruit: Johan van Zyl, de president van Toyota Motor Europe, meldde dat Toyota al dit jaar stopt met diesel in Europa. In Nederland kan je - afgezien van de Hilux en Land Cruiser - al geen diesel-Toyota meer kopen.