McLaren, Red Bull kampen met hitteproblemen en falende accu's

De eerste dag van het pre-season testen zat vol met problemen voor de bolides met Renault-aandrijving. Zowel Stoffel Vandoorne als Max Verstappen kregen te maken met accuproblemen. Daarnaast kon McLarens motor z'n warmte niet goed kwijt.

Tijdens de testrondes kwam Stoffel tot twee keer toe stil te staan door problemen met de McLaren. Max deed ook een duit in het zakje met een rode vlag-situatie. Beide coureurs hadden te maken met accuproblemen, die volgens Renault helemaal niet zo erg zijn als ze lijken.

Technische baas Bob Bell dacht dat het namelijk niet lag aan de installatie van de accu, maar aan de accu zelf. En dat is een normaal onderdeel van het testen. Omdat er maar twee accu's gebruikt mogen worden per seizoen, is het van vitaal belang dat ondermaats presterende versies niet gebruikt worden tijdens de races. “That’s why we test them here. We revolve them around the customer teams and ourselves to make sure they are all tested ahead of Melbourne. So it’s not unusual to find issues.”

Het lijkt dus op domme, domme pech dat beide teams toevallig slechte accu's toebedeeld hebben gekregen. Overigens waren Stoffels problemen niet alleen afkomstig van de accu, de tweede keer dat hij niet verder kon, kwam door een hydraulisch lek.

McLaren zal op het laatste moment nog wat extra koelgaten toevoegen aan de motorafdekking van de auto. Dit nadat ze na het testen wat schroeiplekken tegenkwamen. Deze wijzen vanzelfsprekend op plekken waar de motor zijn warmte niet voldoende kwijt kan, en is een probleem dat opgelost dient te worden. 

Volgens het team is het een redelijk makkelijke quick-fix: "Maybe we need to redesign some ducts somewhere, or whatever. It's normal - not only the engine but the car itself is new," vertelde racing director Eric Boullier.

Of de McLaren überhaupt goed genoeg is om de rest van de teams voor te blijven, is nog steeds een vraag: "I don't know if it's good enough to be in front of which teams, because I think everybody is sandbagging a little bit. But the car is good and looks solid on track." De vraag wordt des te actueler nadat Alonso vanochtend zijn auto met een olielek aan de kant moest zetten. Voor de panne draaide de Spanjaard overigens wel serieus veel rondjes. De Renaultmotor wordt gewisseld, opdat vanmiddag weer serieus testkilometers gedraaid kunnen worden. Tot de volgende stilvaller dan...