FOTOOS. De bizarre Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Red Bull advanced technologies en Aston Martin bouwen samen de Valkyrie, een extreme hypercar. Hier komt ook een raceversie van, en voor het eerst wordt ons hier een goede blik op gegund. Neerwaartse druk is the name of the game.

Van de Valkyrie worden 175 exemplaren gemaakt: 150 met straattoelating, en 25 exclusief voor op het circuit. Deze laatstgenoemde Aston Martin Valkyrie AMR Pro wordt de spirituele opvolger van de Vulcan: een racer met een enorme V12. De Valkyrie combineert zijn atmosferische 6,5 liter-Cosworthexemplaar echter met een elektromotor voor die zoete, zoete hybride-pk's. Het compacte accupack komt van Rimac: de firma die ook leverancier is voor de Koenigsegg Regera en die gisteren met de C_Two zijn eigen 1.900+ pk hypercar onthulde. 

In de AMR Pro ontbreken een verwarming en infotainmentsysteem, daarnaast is het koolstofvezel koetswerk lichter gemaakt dan bij de straatversie. Uiteraard groeide de carrosserie in de breedte, en heeft de auto grotere spoilers en vleugels. De voor- en zijruiten zijn van polycarbonaat, de veren en wielophanging van koolstofvezel en kreeg het uitlaatsysteem een nieuw, lichter herdesign. Ondanks de toegenomen downforce is de 1.100 pk sterke auto nog steeds in staat 360 km/u te halen.

De komende twee weken staat de Valkyrie AMR Pro op de Aston Martin-stand in Genève te schitteren. Bij de onthulling gisteren was Christian Horner even over komen vliegen vanuit Barcelona. Zijn commentaar: “It is hugely rewarding to see the Valkyrie AMR Pro unveiled here in Geneva, another evolutionary step in the relationship between Red Bull Racing and Aston Martin. We set out together with an ambitious and pioneering road map to create something extraordinary in partnership, and the Valkyrie AMR Pro is yet another turn of that wheel.

De makers geven nog niet alles weg over de auto waar wij alleen maar naar kunnen kijken (en niet kopen): "You’ll have to wait for full technical details of the Valkyrie AMR Pro but the headline figures are stunning. The hybrid V12 powertrain generates in excess of 1100hp, while the lightweight construction results in a car weighing just 1000kg. Add in F1-inspired aerodynamics and you have a model generating more than its own weight in downforce."

Tot nu toe zagen we alleen wat vage schetsen van de racer, inmiddels hebben we volwaardige afbeeldingen én livefoto's vanuit Genève, waar de race-Valkyrie zijn debuut maakt. Aston Martin bouwt er als gezegd slechts 25, en heeft ze allemaal al verkocht. De eerste exemplaren vinden in 2020 hun weg naar de steenrijke klanten.