Grapperhaus is er klaar mee: max. twee jaar cel voor appen achter het stuur

De minister van Justitie en Veiligheid wil dat appende chauffeurs die anderen in gevaar brengen maximaal zes jaar de bak in mogen.

Grapperhaus laat er geen gras over groeien en heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin zwaardere straffen voor allerlei vormen van gevaarlijk weggedrag worden voorgesteld. Deze gelden niet alleen voor het appen onderweg, maar bijvoorbeeld ook voor idiote inhaalmanoeuvres en het rood rijden. De straffen variƫren van maximaal drie maanden tot zes jaar brommen voor het doodrijden van iemand terwijl de bestuurder zat te appen.

De minister geeft wel toe dat het in veel gevallen erg lastig is om te bepalen wanneer het om roekeloos rijgedrag gaat, maar wil toch graag duidelijk maken dat een betrapte kan rekenen meer dan een boete. "Er gaat een signaal van uit. Je weet waar je aan toe bent als je je hier schuldig aan maakt, dus dan leg je je mobiele telefoon misschien op de achterbank, buiten bereik."

Geheel toevallig heeft het hof vandaag besloten dat het gebruik van een mobiel achter het stuur is toegestaan. Het enige dat hiervoor vereist is, is dat de mobiel niet in de hand gehouden wordt, maar in een houder geplaatst is.