Grosjean voorspelt bloedbad door staande F1-herstarts

Eén van de nieuwe regels in de F1 is dat herstarts na een rode vlag-situatie niet meer van achter de safety car plaatsvinden, maar staand, net zoals bij de échte start. Bij Haas-coureur Romain Grosjean loopt het nu al dun door de broek overall.

Romain Grosjean is onze favoriete klaag-Fransoos, die vooral opvalt door zijn - soms terechte - uitspattingen over de boordradio, waarin de man zich vreselijk op kan winden. Daarnaast is Grosjean monsieur sécurite, als voorman van de 'rijdersvakbond' GPDA. 

De coureur heeft aan de vooravond van het 2018-seizoen een nieuw topic gevonden om zich zorgen over te maken: koude of versleten bandjes bij een eventuele herstart. Het is weliswaar zo dat coureurs de keuze hebben om voor de herstart van banden te wisselen, maar stel nou dat ze al door al hun verse rubber heen zijn? Precies dat scenario testte Grosjean deze week in Barcelona, en wat er gebeurde beviel hem niet: de grip was zo slecht dat hij voor bocht 1 slechts tot de vierde versnelling kon opschakelen, waar normaalgesproken het achtste verzet geselecteerd is. Het gebrek aan grip baart hem zorgen:

"To me it could be carnage. You could lose the car in a straight line. Honestly, I was not having much fun, just trying to upshift and downshift was tricky. [Valtteri] Bottas was in front of me and was not having much fun either. It's undriveable. I was one of the first cars to come on the grid, so I stay there with Bottas a long time. When we restarted it is like it is raining [and we are] on slicks. Every time you upshift the rear wheel spins, every time you downshift the rear locks."

Dus als we het goed begrijpen krijgen we vanaf dit jaar mogelijk eventueel potentieel possibly een situatie waarin wat rauwe rijvaardigheid van de coureurs wordt verlangd. Moeten we niet willen natuurlijk. Nog afgezien van hoe hypothetisch het hele scenario is, geeft het juist een mooi voordeel voor die coureur die toevallig aan het einde nog een setje verse banden overheeft, hetgeen de rigide verhoudingen aan de top eindelijk eens zou kunnen opschudden. Dat zou een Haas-coureur toch moeten bevallen, maar niet Grosjean. Volgens hem is het alsof je op slicks in de regen rijdt: 

"Some tracks it's fine, you can generate the temperature [in the tyres]. Canada [is good but] here in those conditions [or] in China, I'm not sure you're going to get that temperature back. [...] I'm just going to say that in my experience I feel like it's dangerous." Waar is de tijd gebleven dat racen nog een mannensport was? Types als Grosjean vinden het waarschijnlijk ook prima dat het hele veld een halve race achter de safety car rijdt zodra het te nat wordt voor intermediates, en dat tractiecontrole ingevoerd wordt. Wellicht is een carrièreswitch naar racefotograaf of sarcastaball een idee, dan kan je het racen aan de echte mannen overlaten. Volgende week: Grosjean pleit voor overdekte circuits, om het gevaar van nat asfalt te neutraliseren.