Overheid gunt klus: bouw verlengde A16 Rotterdam kan beginnen

Het overbelaste wegennet rond Rotterdam krijgt er een nieuwe ader bij: een 11 km lange snelweg van de A13 bij Rotterdam The Hague Airport naar de A16 bij het Terbregseplein. Het project is officieel toegekend, dus we kunnen starten.

...met de voorbereidingen, want pas begin 2019 gaat de eerste schop in de grond. Gisteren kende Rijkswaterstaat het contract toe aan de combinatie de groene boog, die bestaat uit Besix, Dura Vermeer, Van Oord, John Laing, Rebel, en TBI. Zij troefden vier andere kandidaten af bij de Europese aanbesteding, en verplichten zich tot het voorfinancieren, bouwen en 20 jaar lang onderhouden van het project.

Zodra het nieuwe stuk A16 klaar is, hoeft het noord-zuidverkeer geen gebruik meer te maken van de bomvolle A20, die noordelijk langs Rotterdam loopt.

Centraal in het plan, dat is begroot op €1 miljard, staat een forse landtunnel die volgens de modernste energiezuinige normen gebouwd moet worden. Deze loopt onder een natuurgebied door, met als doel de flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Het project was echter tegen de zin van de vlinder- en rupsjesbescherming: een half dozijn natuurbeschermers vocht het project bij de rechter aan, maar verloor.

Als alles volgens plan verloopt, begint de aanleg als gezegd in 2019. Deze zal in 2024 afgerond zijn. Sinds afgelopen zomer is al begonnen met voorbereidende werkzaamheden, zoals het slopen van panden en opstallen, het verleggen van kabels en leidingen en kappen van bomen. Een en ander is slick geanimeerd in onderstaande video van RWS, waar nogmaals heel duidelijk het accent op de groene ruimte ligt. En terecht: zo veel groen is er niet meer in de regio, dus wat er ligt moet je koesteren. Dat de aanleg daardoor wat meer geld kost vinden wij persoonlijk niet heel erg, daar zijn we een welvarend land voor.