Gelekte S60 bewijst dat Volvo's kracht niet in sedans ligt

De nieuwe Volvo S60 is uitgelekt, en oogt precies zoals u mocht verwachten. Net als de V60 is het een kleinere versie van de 90, en net als Elke Andere Volvo is het opnieuw de sedan die optisch het minst uit de verf komt.

De oude 740's, 850's en 960's van weleer waren lekker robuuste, blokkige Zweedse sedans met een eigen charme. Ook de eerste generatie S40 uit de jaren '90 was best een knappe auto, zij het een stuk ronder in designtaal. Erna werden Volvo's weer hoekig, hoewel de S40 na zijn tweede generatie geschrapt werd.

De S60 bleef wel altijd, en dit model krijgt - in navolging van de snaarstrakke V60 - een geheel nieuwe (derde) generatie. De eerste foto lekte vandaag uit, en als we goed door de overdaad aan watermerk kijken, zien we een op zich leuk gelijnde auto met een brede C-stijl, flinke chromen uitlaatsierstukken, maar ook die vreselijk gevormde lichtunits, die we ook op de S90 zien. Misschien vinden de Chinezen en Amerikanen (die voor het verkoopvolume van deze auto moeten gaan zorgen) het mooi, maar wij kunnen er maar moeilijk aan wennen. Waar een XC90 voor velen een realistisch alternatief voor een X5 is, zien we nog niet zo snel Europese klanten deze S60 boven een 3- of 5 Serie verkiezen.

Het zo gelauwerde Zweedse design werkt uitstekend op de V- en XC-Serie (afgezien van de achterkant van de XC40 dan), maar wat ons betreft wordt op sedangebied de plank misgeslagen. Gelukkig voor Volvo verkoopt het de meeste sedans buiten Europa, maar we zouden toch nog eens kritisch naar het bildesign van de eigen modellen kijken, als we de Zweden waren. Zodra er officieel beeld van de S60 is melden we ons weer. Zou u 'm doen?