Toekomstige band produceert zuurstof en geeft status door

Vandaag in het Autobahn.eu Bandenjournaal laten we u kennismaken met drie nieuwe banden waarvan er eentje zuurstof produceert en een ander vertelt hoe het met hem gaat. De laatste is speciaal voor stekkerauto's.

Het lijkt erop dat Goodyear iets te lang aan de pure zuurstof heeft gehangen, want ze presenteren nu het idee dat een band best zuurstof kan produceren. De Oxygene heeft een binnenste waarin een speciaal soort mos groeit. Het slimme loopvlakontwerp leidt water naar binnen en voorziet de mos van het vocht dat nodig is om fotosynthese te laten plaatsvinden. Daarnaast kan de band niet lek raken en produceert hij zelfs een kleine hoeveelheid elektriciteit. 

Wanneer alle auto's in Parijs op dit soort banden gaan rondrijden, zou dat volgens de fabrikant zo'n 3.000 ton zuurstof extra in de atmosfeer pompen terwijl er zo'n 4.000 ton koolstofdioxide wordt opgenomen.  

Goodyear presenteerde ook twee andere banden die iets minder toekomstvisie zijn. De eerste is ontwikkeld voor de autonoom rijdende auto. In theorie zijn deze namelijk 24 uur per dag in bedrijf waardoor het wel handig is als er op afstand of in de auto uitgelezen kan worden wat de status van de banden is. Om dit te kunnen is de nieuwe band voorzien van allerlei sensoren die bandenspanning, slijtage en temperaturen kunnen doorsturen naar wagenparkbeheerders

De laatste band is ook gelijk de minst spannende. Deze is ontwikkeld om het idioot hoge koppel van elektrische auto's op de vangen. Want, en dit wisten wij niet, het schijnt dat normale banden 30% sneller slijten onder een Tesla dan onder een vergelijkbare andere auto. Volgens Goodyear komt het doordat alle kracht van een elektrisch voertuig in één keer op een band wordt geplaatst bij het vertrekken uit stilstand. Ook het extra gewicht van accubakken doet normale banden geen goed.

Om die reden hebben ze een band ontwikkeld die deze krachten en de hogere gewichten beter aankan, maar tegelijk ook nog eens minder rol- en windweerstand heeft. Daardoor wordt de reikwijdte van de elektrische wagen ook nog eens verbeterd. Kort door de bocht lijkt het erop dat er gekozen is voor een hardere rubbersoort. Wat dit alles voor uitwerking heeft op de prestaties en de grip van de band, werd helaas niet verteld.