Ferrari zinspeelt op 250 GTO-revival

In navolging van Jaguar speelt nu ook Ferrari met het idee een continuation series te maken van haar klassiekers. En wat voor één: het lijdend voorwerp dat eindbaas Marchionne oppert, is de 250 GTO. Bij de bril van Enzo!

Amper een maand geleden schreef ondergetekende nog de volgende woorden in een topic over Jaguars poging de D-Type opnieuw tot leven te wekken: "Stel je echter eens voor dat Lamborghini morgen bekend maakt nog eens 10 Miura's te maken, of Ferrari een paar extra 250 GTO's. De klassiekerwereld zou op zijn kop staan." En dus zegt Sergio Marchionne: 'hold my barolo'.

In een interview met de Britpers zinspeelt de Ferrari-topman op een revival van de door Ferrari-zeloten al lang zalig verklaarde 250 GTO, waarvan in de jaren '60 slechts 39 exemplaren werden gemaakt: “The answer is yes, but I struggle with the term ‘continuation car’. I bought the carcass of an E-Type when I was a kid, because I thought it was the most beautiful thing ever made. I sold it a while later, hadn’t fixed it. What Jaguar has done with the lightweight cars is clever, but reinventing the 250 is a tough gig, and living off the spoils of the past is a bad habit to get into. But there’s definitely a platform there, and hopefully we can show you something in the next few years.

Alleen de eerste zin al was ruimschoots voldoende om de gehele Ferrari-gemeenschap de gordijnen in te krijgen, maar houd even in uw achterhoofd dat a) de gekozen bewoordingen zeer algemeen van aard zijn en b) het Sergio Marchionne is die het zegt. De man gooit wel vaker een provocatief balletje op. De vraag is dus, áls het al gebeurt, in wat voor vorm we een 250 GTO 2.0 gaan zien. We schatten de kans dat het een 1-op-1 kopie wordt zoals bij Jaguar vrij klein. Vooral vanwege de ontzettend rake opmerking 'living off the spoils of the past is a bad habit to get into'. Maar toch aandoenlijk dat Marchionne dit bommetje in het jaar van zijn pensionering laat vallen. Bless him.

Vooralsnog heeft Ferrari, ondanks zijn nietige omvang de nummer 17 in de grote merkenlijst van Brand Finance, genoeg aan het hoofd om de komende jaren door te komen. De fabrikant, die vorig jaar 8.398 auto's verkocht, stoomt door naar de 10.000 stuks per jaar, en er komt een geheel nieuwe Enzo-lijn aan. Bovendien weten de Italianen flinke inkomsten te genereren met een pretpark-imperium, de verkoop van motoren aan onder andere Alfa Romeo, en natuurlijk de goedlopende cash cow die Tailor Made heet. 

Een mooi voorbeeld hiervan zien we, om het verhaal nog een Nederlands tintje te geven, bij degene die afgelopen week de sleutels van een gele Ferrari 812 Superfast op dito platen in ontvangst nam. Hij/zij wist het aankoopbedrag op te speccen van een basisprijs van €380.000 tot een bedrag van ruim over de €500.000 (bron). Inclusief bijna een euroton aan BPM. Niet alle helden dragen capes. We sluiten af met 250-fotolekkers, geschoten tijdens een toerrit ter gelegenheid van 55 jaar 250 GTO.