Arnold Schwarzenegger: Oliebedrijven zijn moordenaars

Terminator Arnold Schwarzenegger vindt dat Big Oil verantwoordelijk is voor de dood van heel veel mensen en neemt daarom stappen om de bedrijven voor de rechter te slepen.

Tijdens een gesprek dat Schwarzenegger voerde op SXSW, kwam de olie-industrie ter sprake. De acteur trok al snel de vergelijking met de tabaksindustrie. Deze wist volgens hem al heel lang dat ze mensen aan het vermoorden waren door feiten over kankerverwekking achter te houden. Toen dit aan het licht kwam, werden de bedrijven aangeklaagd en moesten ze honderden miljoenen dollars ophoesten. 

En hoewel de man daar een punt heeft, is het niet de bedoeling om de oliebedrijven op eenzelfde manier kapot te maken. Ook verwacht hij niet dat iedereen zijn auto laat ombouwen naar een elektrische variant (iets wat hij wel heeft gedaan met zijn G-Klasse en Hummer). Het enige dat Arnie vraagt is dat de olieproducten voorzien worden van een label waarop staat dat u door gebruik op een verschrikkelijke manier zult sterven. Hetzelfde als nu gebeurt op sigarettenpakjes. 

To me, it’s absolutely irresponsible to know that your product is killing people and not have a warning label on it, like tobacco. Every gas station on it, every car should have a warning label on it, every product that has fossil fuels should have a warning label on it. [...] I don’t think there’s any difference: If you walk into a room and you know you’re going to kill someone, it’s first degree murder; I think it’s the same thing with the oil companies.” 

Op dit moment is Schwarzenegger in gesprek met advocaturen om te kijken hoe ze de oliebedrijven voor het gerecht kunnen krijgen. In zijn gesprek op SXSW kon hij dan ook nog niet aangeven wanneer hij verwacht de volgende stap te nemen. “We’re going to go after them, and we’re going to be in there like an Alabama tick."

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5deb46e4b76f4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });