'Iedere auto zou een zwarte doos moeten hebben'

Vliegtuigen hebben als sinds mensenheugenis een zwarte doos, auto's niet. Omdat kosten en omvang. Anno 2018 is het technisch echter heel goed mogelijk auto's met een black box light uit te voeren, en dit is precies waar verzekeraars nu voor pleiten.

We leven in een tijd van big data, en als je het ons vraagt gaat er al veel meer info over je moderne auto terug naar de fabrikant dan je zou denken. En al zit er geen wifi-chipje in je voiture, die data naar de servers van de producent streamt, dan worden er al duizenden parameters lokaal opgeslagen.

Al jarenlang is er een discussie die af en toe oplaait over een zwarte doos, officieel Event Data Recorder (EDR), die in elke auto zou moeten zitten. Het voornaamste argument is uitsluitsel geven over omstandigheden van een ongeval, als betrokkenen dit zelf niet meer kunnen of willen, maar een goede bijvangst is het tegengaan van verzekeringsfraude. Het zal u dan ook niet verbazen dat ook dit keer het Verbond van Verzekeraars de aanjager is van de EDR-discussie.

In een vandaag te presenteren studie over voertuigdata staat de EDR centraal. De Telegraaf sprak vooraf met Richard Weurding, de directeur van het verbond. "Hoe hard is er gereden? Hoe lang was de remweg? Droeg men een veiligheidsgordel?", vraagt hij zich hardop af. Om vervolgens iets voorzichtiger het grijze gebied te betreden: "En zelfs kan je bedenken dat het zichtbaar is of er bijvoorbeeld gebeld werd tijdens het rijden, mocht de politiek dat willen. Allemaal zaken die het makkelijker maken een ongeval te reconstrueren en vast te stellen wie er fout was”.

U kunt zich indenken wat de eerste, en zeer terechte, reflex van de burger zal zijn: 'jamaar privacy'. Als susmiddel benadrukt het verbond dat de EDR alleen de informatie van de laatste 8 seconden opslaat en ’oudere’ informatie continu wist. Ehh, ja. Net zoals de overheid de kentekengegevens van ANPR-scanners zogenaamd na 4 weken wist, of gegevens van kentekenparkeren stiekem ook gewoon bewaart nadat deze al gewist hadden moeten zijn zeker? Volkomen logisch dat de burger elke vorm van opname in zijn privésfeer wantrouwt, al helemaal gezien de overheidsreputatie van onzorgvuldigheid bij opslag en beveiliging van gevoelige data.

Echter, een EDR zou wel uitstekend bewijs leveren tegen leugenachtige klootzakken als Walter van Wijngaarden, die zonder scrupules met drank op een jong meisje doodrijden, en er vervolgens keihard over liegen. Bovendien zou het de afhandeling van schade bij een discussie vele malen versnellen, want data liegt niet. Ook gegevens over de stuurinput voorafgaand aan ongeluk kunnen uitwijzen of iemand afgeleid was achter het stuur, waardoor net zo leugenachtige mispunten zoals Pamela H. niet meer wegkomen met een fopstrafje na het doodrijden van onschuldige jonge fietsers.

Maar toch, het is een glijdende schaal. Als we EDR's verplicht stellen mag er vandaag alleen door een onafhankelijke partij in bijzondere gevallen uitgelezen worden, krijgt morgen uw leasemaatschappij inzage, en gaan we over een maand verzekeringspremies vaststellen aan de hand van de opgeslagen data en mensen beboeten op basis van uitgelezen gegevens die met GPS-data worden gecombineerd. Het rapport van het Verbond vindt u HIER.