Laatste update Tesla's Autopilot "erg indrukwekkend"

Vorige week heeft Tesla een nieuwe update voor het Autopilot-systeem uitgebracht. Deze bevat volgens de eigenaren van de auto's indrukwekkende verbeteringen.

Het is de eerste update waarbij Andrej Karpathy aan het roer staat van de software. Hij is het hoofd van de AI afdeling van het bedrijf. En hoewel hij toegeeft dat de code flink herschreven is, zijn ze na de release nog steeds bezig met het gladstrijken van het geheel. Hopelijk houdt de man niet zo van sinaasappels.

Dat neemt niet weg dat de bestuurders er niet blij mee zijn. In tegendeel zelfs. Velen geven aan dat er grove verbeteringen zijn op het gebied van ping-ponging (het heen en weer slingeren op een rijbaan), rijbaandetectie in zijn geheel en het tijdig opmerken van andere auto's.

"Big improvements in this version. Lane centering seems noticeably improved. Turning, while still generally staying within lanes, is sharper and is keeping the car more “centered” in the lane. Still no speed limit signs, local road lane change, or displaying vehicles in adjacent lanes, but one area of BIG improvement was detection of stopped cars. The car started stopping far earlier than I’d ever seen before on HW2 and drifted to a stop slowly and comfortably," wist een bestuurder te vertellen.

Maar hey, u hoeft hem niet op zijn mooie woorden te geloven. De nieuwe update is al uitvoerig getest door redelijk wat enthousiastelingen. Deze hebben achter het stuur opnames gemaakt (zie hieronder). Hierin zien we eigenlijk weinig speciaals, maar dat is ook de bedoeling. De Tesla's laten zich niet zomaar van de weg brengen en rijden netjes volgens de regels.

Wat wel opmerkelijk is, is het feit dat geen van de bestuurders richting een druk stedelijk gebied is gereden. Dat is juist waar de Autopilot moeite heeft om normaal te functioneren. Daar zouden dus ook de grootste stappen gemaakt moeten worden. Maar Tesla heeft deze update meer op snelweg gebruik toegespitst. Vermoedelijk omdat het bedrijf aanraadt om de Autopilot voornamelijk daar in te schakelen.