Zelfrijdende auto rijdt vrouw dood

In het Amerikaanse Tempe is een autonome Volvo XC90 van Uber in botsing gekomen met een fietser. De vrouw met de tweewieler overleefde het ongeluk niet.

Het nieuws is nog erg vers, maar dankzij een persconferentie van de politie zijn er veel details voorhanden. De huidige lezing is dat de vrouw omstreeks 22:00 uur lokale tijd met de fiets aan de hand op een voetgangersoversteekplaats werd geschept door de XC90 in autonome modus. De auto had overigens wel een menselijke chauffeur achter het stuur, die echter niet op tijd ingreep. Volgens voorlopige informatie van de politie reed de auto 40 mph (60 km/u) en waren er geen tekenen dat deze afremde voor de impact. Op de beelden is te zien dat de XC90 de fietser rechts voor heeft geraakt. Dankzij camera's op en in de Volvo zijn er beelden voorhanden, deze worden in het onderzoek gebruikt.

De 49-jarige vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze kort later dood is verklaard. De 44-jarige chauffeur van de Uber werkt volledig mee met het onderzoek. In een reactie laat Uber weten zijn testprogramma tot nader order op te schorten. De dienst heeft 24.000 Volvo's in bestelling. [tekst gaat verder na de video]

Voor zover bekend is het de eerste keer in de geschiedenis dat een autonome auto betrokken is bij een dodelijk ongeluk. We kennen het breed belichte verhaal van de Amerikaanse man die overleed nadat zijn Tesla Model S botste met een vrachtwagen, maar Tesla's Autopilot biedt level 2 autonomie, wat niet veel meer is dat een rijhulp waarbij de bestuurder zelf nog de volledige verantwoordelijkheid over de auto heeft. De testauto's van bedrijven als Uber en Waymo hebben een hogere graad van autonomie.

In een vroeger stadium legde Uber al eens zijn dienst plat, na een ongeluk en een rood licht-incident.

Update. De hoofdcommissaris van Tempe heeft laten weten dat een eerste onderzoek de schuld vrij specifiek niet bij Uber legt. Het 49-jarige slachtoffer zou uit het niets de oversteek hebben gemaakt, waardoor een crash onvermijdelijk was. Tijdens de eerste persconferentie bevestigde de commissaris al dat de vrouw vermoedelijk dakloos was, iets dat onderschreven wordt door de omschrijving dat ze 'een fiets beladen met boodschappentassen' voortduwde (bron).