'Formule 1-motoren van Honda en Renault zijn eind dit seizoen even sterk'

Red Bull Racing heeft hoge verwachtingen van de motoren van Honda. Het team van Max Verstappen heeft via de zusterploeg Toro Rosso een goede kijk in de keuken en dat verhoogt het waarheidsgehalte van de uitspraak, daarnaast voert het speculaties over 2019.
@media (max-width: 679px){#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccede73a49 img{#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccede73a49 img{#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccede73a49 img{#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccede73a49 img{#fig-65dccede73a49 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Hoewel seizoen 2018 nog niet eens begonnen is, geven uitspraken van het team van Red Bull Racing nu al reden om te speculeren over het seizoen hierna. De resultaten van de tests met de nieuwe Honda-motoren bij Toro Rosso zijn bemoedigend en dat stemt de teams positief.

Zo positief zelfs, dat Helmut Marko verwacht dat er tegen het eind van het seizoen sprake is van een gelijke situatie. Volgens Marko is hetgeen Honda biedt technisch erg interessant voor het team. Ze hebben een erg lichte motor en ze hebben de betrouwbaarheid -getuige de probleemloze tests- nu ook goed op orde. "They speak of continuous performance improvements. The engine should be at Renault level by the end of this year," aldus de strategische baas tegen Motorsport.

Dat is weer interessant voor de mensen die in de verre toekomst willen kijken. Eind van het seizoen, dat zondag in Melbourne begint, loopt Red Bulls contract met Renault af. Voor het team van Max Verstappen (en wellicht Daniel Ricciardo) een goed moment om eens buiten de deur te gaan kijken. Ze rijden nu al jaren met Renaultmotoren rond en zijn daar ook verschillende keren wereldkampioen mee geworden, maar iets nieuws kan ook goed zijn. De Honda's achterin de wagens van Toro Rosso geeft Red Bull een unieke mogelijkheid om alvast te kijken wat ze het best kunnen kiezen.

Red Bull Racing zal daarbij de lange relatie met Renault niet laten meewegen en ook emotionele punten als het dramatische eerste gedeelte van het vorige seizoen tellen niet mee. Christian Horner daarover: "We have got a respect for what they do: and the most important thing for us is having the most competitive package going forward." Ze zullen dus alleen kijken naar de vraag of de (nieuwe) motorleverancier de gewenste prestaties kan leveren.

Daarbij helpt het wel mee dat Honda ook een motorenfabriek in Milton Keynes (de thuisbasis van Red Bull Racing) heeft. Op die plaats werken ook de technici van het Italiaanse team van Toro Rosso mee.  Ideaal voor Red Bull. Marko: "We have got a front row seat to see how that product is developing that performing with Toro Rosso. And it will all come down to performance. We want the most performant engine in the back of the car."

Opperstrateeg Helmut Marko wijst erop dat juist die samenwerking tussen Toro Rosso en Honda ertoe heeft geleid dat er een betrouwbare motor is gekomen. Indirect lijkt hij daarmee te zeggen dat McLaren en Honda een veel minder hechte relatie hadden, waarbij McLaren niet naar Honda luisterde, maar het andersom wel werd verwacht.