Max Verstappen pakt zesde plek in F1 Grand Prix van Australië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Australië gewonnen na een tactische meesterzet van Ferrari. Ja, je leest het goed: de Italianen hadden de strategie zowaar goed voor elkaar. 

Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen en Vettel leken in een treintje richting het podium te rijden. De Brit controleerde de wedstrijd en reed langzaam maar zeker weg bij zijn Ferrari-collega's. Kortom: het bekende 2017-recept. Daar voegden Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean 'gelukkig' een verrassend ingrediënt aan toe.

De Deen verschalkte Verstappen bij de start en reed voor zijn pitstop vierde, terwijl Grosjean op P5 rondreed. Beide Haas-bolides vielen echter stil na die stop, vermoedelijk omdat het linker voorwiel niet goed vast zat (waarschijnlijk problemen met een wheel gun). Een godsgeschenk voor Vettel, want hij wachtte met zijn pitstop op een virtuele safety car en profiteerde daar vervolgens optimaal van.

Wat er precies gebeurde? Raikkonen en Hamilton kwamen binnen in ronde 18 en 19. Vettel nam hier al de kop over, maar zou terugvallen tot P3 als hij ook meteen een pitstop zou maken. Hij reed dus lang door en wachtte tot de virtual safety car in ronde 26 om binnen te komen voor zijn bandenwissel. Op dat moment mocht Hamilton niet voluit rijden, waardoor de Duitser 'gewoon' voor hem terug kwam op de baan.

Wat volgde was een kat-en-muisspel tussen Vettel en Hamilton: dan was de Duitser sneller, dan de Brit. De slagvolgorde veranderde helaas echter niet meer in het restant van de race.  Raikkonen hield op zijn beurt stand in de strijd om P3, ondanks de aanhoudende druk van Daniel Ricciardo. De thuisrijder mag terugkijken op een foutloze race, maar kon geen gaatje vinden om de Ferrari te passeren.

We hebben het pijnlijkste nieuws voor het laatst bewaard, want Verstappen reed geen race waar je 's ochtends vroeg de wekker voor zet. De Red Bull-coureur was zijn vierde plaats al in de eerste bocht kwijt aan Magnussen, nadat hij uit moest wijken voor Vettel. In zijn drang om de Deen te passeren spinde hij vervolgens ook nog eens, waardoor hij terugzakte naar P8.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg. Onder de virtual safety car dacht Verstappen (op dat moment zesde) voorbij te gaan aan Alonso, die op dat moment zijn pitstop maakte. Hij plaatste die inhaalactie buitenom in bocht 1, maar had daar al van zijn gas moeten gaan. Onder de daaropvolgende safety car-fase moest hij de vijfde plek weer afstaan. De taaie Alonso bleek niet meer te passeren en dus restte P6 voor de Nederlander.

Video: Max jaagt & spint

Magnussen en Grosjean leken onderweg naar het beste teamresultaat in het bestaan van Haas. Er leek geen vuiltje aan de lucht toen de Deen (P4) als eerste naar binnen werd gehaald, maar na die stop ging de race als een nachtkaars uit. Magnussen kon nog net een paar honderd meter rijden, maar viel halverwege het circuit stil. Een ronde later gebeurde Grosjean exact hetzelfde na zijn pitstop.

Haas wilde nog niet al teveel kwijt over de problemen, maar het leek erop dat bij beide rijders een van de wielen niet goed gemonteerd was. Grosjean klaagde in ieder geval over vreemde vibraties en gaf na zijn uitvalbeurt aan dat hij niet anders kon dan zijn auto aan de hand zetten.

We schreven al over de vijfde plaats van Alonso, die in zijn McLaren snel genoeg was om Verstappen van zich af te houden. En dat terwijl hij voor het weekend nog liet doorschemeren dat het stratencircuit van Melbourne juist helemaal niet past bij de Britse bolide. Hij bewees daarmee dat de renstal onder de juiste omstandigheden weer mee kan strijden om mooie resultaten. Datzelfde gold voor Vandoorne, die knap negende werd.

Naast Magnussen en Grosjean haalden ook Pierre Gasly, Marcus Ericsson en Sergei Sirotkin de finish niet in Melbourne. In alle gevallen kwam dat door technische of mechanische problemen. Sirotkin was de eerste uitvaller van het seizoen, nadat al na vier ronden zijn remmen dienst weigerden. Ericsson viel uit zonder stuurbekrachtiging, terwijl bij Gasly de Honda ermee kapte. Hij klapte te hard over de kerbstones, waardoor de motor in de noodloop schoot en niet meer op gang kwam. Classic Honda.

Achter Verstappen haalde Nico Hülkenberg de zevende plaats binnen voor Renault, gevolgd door Valtteri Bottas in de Mercedes. De Fin verloor in de openingsfase veel tijd achter langzamere rijders, maar had ook niet de stootkracht om snel en daadkrachtig in te halen. De misselijke Carlos Sainz maakte de top 10 compleet.

Update. Samenvatting van de race op het YouTube-kanaal van Formula 1. En sinds dit jaar kun je daar ook het briljante Paddock Pass van Will Buxton vinden.