De Royal Automobile Club (RAC, zeg maar de Britse ANWB) heeft onderzocht wat het effect van moderne koplampen op tegenliggers is. Waar auto's vroeger met een gloeiende spijker als voorlicht de weg op reden hebben ze tegenwoordig een half sterrenstelsel aan boord om de weg te beschijnen.
Ondanks de technologie om te voorkomen dat tegenliggers verblind worden, verhinderen de modere Xenon-, LED- en laserlampen tegenliggers tot wel tien seconden. Tweederde van de ondervraagde automobilisten geeft aan dat ze regelmatig door koplampen verblind raken. Bij proeven bleek dat het bij -eveneens- tweederde van de proefpersonen vijf seconden duurt voordat ze weer voor negentig procent kunnen zien in het duister. Daarna blijkt het nog eens vijf seconden te duren voordat het zicht volledig hersteld is.
De moderne lampen hebben wel anti-verblindingstechnologie aan boord (auto-high-beam) maar dat is alleen voor grootlicht. De normale koplampen staan vaak niet helemaal lekker gericht of schijnen door vuile glaasjes alle kanten op.
Zelfs de Verenigde Naties gaan zich er nu mee bemoeien. Een werkgroep bekijkt het probleem en gaat er binnenkort over vergaderen. Het lijkt ons een wat gedateerd onderwerp, aangezien auto's binnen een paar jaar waarschijnlijk helemaal zonder lichten op pad kunnen, in verband met autonoom rijden.