België was altijd een dieselland bij uitstek: het merendeel van de verkochte auto's had een zelfontbrander onder de kap, geholpen door een fiscaal aantrekkelijk systeem en lage brandstofprijzen. Maar diesel is uit de gratie, en dus stuurt de overheid de dieselrijder met behulp van het zeer effectieve prijsinstrument richting andere aandrijflijnen. Voor het eerst sinds tijden is diesel zijn meerderheidsaandeel kwijt bij nieuwe registraties, en dit is niet in de laatste plaats vanwege flink duurdere brandstof.
Sinds deze week is diesel in België voor het eerst duurder dan benzine, dankzij een hogere basisprijs en hogere accijnzen (een goede achtergrond vindt u bij De Tijd). Ook ten opzichte van Nederland is het prijsverschil weer negatief, en als de autorijder ergens gevoelig voor is, dan is het wel de kans om 2 euro per tankvulling te besparen. Dat klinkt heel kneuterig, maar iedereen doet het. Wij ook. Reden genoeg voor het AD om het verhaal uit te lichten.
Wat ook helpt, is het gegeven dat de dagelijkse boodschappen in Nederland kennelijk goedkoper zijn dan in België, dus de tanktrip kan meteen gecombineerd worden met de wekelijkse boodschappen. Dat de Belg die anders naar de Delhaize gaat nu bij de Albert Heijn winkelt is een vestzak-broekzak-verhaal, maar dat terzijde.
Het omgekeerde zien we bij mensen die in de buurt van de Duitse grens wonen: die halen een volle tank en een krat Krombacher, geholpen door het feit dat je al jaren zonder enig oponthoud de grens over crosst.
Foto: vier jaar geleden ging iedereen nog in het Belgische Poppel een uur in de rij staan om een paar centen te besparen, nu zijn de stromen voor dieselrijders weer omgekeerd.