Arizona verbiedt zelfrijdende Ubers na dodelijk ongeval

Direct na de dodelijke botsing tussen een Uber-XC90 en een overstekende voetganger met fiets zette Uber zijn zelfrijdende project tijdelijk on hold. Opnieuw opstarten kan niet, de gouverneur van Arizona heeft verdere ritten per ommegaande verboden.

Het ongeluk van vorige week roept nog steeds veel vragen op, die ongetwijfeld allemaal aan de orde komen in het lopende politie-onderzoek. Ja natuurlijk: als je in het donker een brede doorgaande weg oversteekt ben je compleet levensmoe, maar het voordeel van autonome auto's zou juist moeten zijn dat gevaarlijke situaties beter gedetecteerd en sneller voorkomen worden dan bij een menselijke bestuurder.

Dit gebeurde niet in Tempe, en dus is een 49-jarige vrouw dood en gaat de shitshow rond Uber - dat toch al door ontelbaar vele incidenten een bad rep had - verder. Gouverneur Douglas A. Ducey van de woestijnstaat is er voorlopig klaar mee, en haalt genadeloos uit in een brief aan Ubers CEO Dara Khosrowshahi:

"In the best interests of the people of my state, I have directed the Arizona Department of Transportation to suspend Uber's ability to test and operate autonomous vehicles on Arizona's public roadways. Arizona will not tolerate anything less than an unequivocal commitment to public safety."

Nieuwkomers als Tesla en Uber krijgen vaak het verwijt hun technologie te snel uit te rollen naar praktijksituaties. Juist omdat de potentiële gevolgen van falende rijhulpen groot zijn, kiezen de traditionelere autobedrijven een conservatievere koers. Ze bestempelen bedrijven als Uber binnenskamers als 'cowboys'. Vooralsnog lijkt alles erop dat Uber zijn voertuigen met een inadequate software de weg op heeft gestuurd, concurrenten als Waymo en Mobileye hebben aangegeven dat hun producten wél gereageerd hadden. 

Hoe het ook zij: Uber kan terug naar de tekentafel. We kunnen ons ook voorstellen dat partner Volvo verre van blij is met deze gang van zaken. Het is per slot van rekening hun XC90 die met een beschadigde voorkant de wereld over gaat. Beelden van de crash zijn hier te vinden; boze tongen beweren dat Uber het beeld opzettelijk donkerder heeft gemaakt. Tempe zal er inmiddels aan gewend zijn: exact een jaar geleden ging er ook al een XC90 van Uber op zijn kant.