Dit is de M7 die BMW had moeten maken

Mercedes stuurt de S-Klasse naar AMG, maar BMW weigert hun slagschip naar M te sturen. Wil je toch een M7, dan moet je hem zelf maken. Iets wat Amerikaan Brandon Miller deed. Hij kocht een 740i M Sport uit 2001 en bouwde hem om tot onofficiële M7

Maar waarom koos hij voor de 7 Serie? Een M5 uitbouwen zou makkelijker zijn: “I like the E38 styling the best. I like big cars and the proportions of the E38 just really do it for me. It’s comfortable, it’s big, and it’s quiet—it’s just the ideal BMW. In fact, I think it’s the best car BMW has ever built. It looks a bit like an E34 5-series, but I loved the interior on the E39, and the E38 kind of gives you the best of all those worlds. It just lacked the proper S62 V8 and a third pedal!” vertelt Miller.

Hoewel de 740i met M Sport-pakket een goede start was, moest er flink wat gebeuren om er een M7 van te maken. Het project begon, je verwacht het niet, bij het iDrive systeem. Een vriend van Brandon bouwde de versie uit 2016 in de auto op een manier waarbij letterlijk alles werkt. Zelfs de deuntjes voor openstaande deuren werken en het is mogelijk om een achteruitrijcamera te installeren, al is vond Miller dat nu niet nodig. Het was de eerste grote stap voorwaarts op het gebied van alledaags comfort. 

Omdat Miller misselijk werd van het beigekleurige interieur van de auto, schakelde hij een andere vriend in die toevallig een expert is in het aanpassen van dit soort onderdelen. Hij ging aan de slag, sloopte alle lederen onderdelen uit de auto en herkleurde ze in de gewenste karamelkleur. De rest van het interieur werd vervangen door zwart tapijt,een zwart suède dakbedekking en een custom M5 dashboard met handgemaakte M5-stijl snelheidsmeter. Natuurlijk kreeg de 7 Serie een M Sport-stuurwiel om het af te maken.

Maar de E38 miste nog steeds power. Miller verwijderde het standaard motorblok en verving deze voor een 4,9 liter V8 S62-versie van BMW. Oftewel, het motorblok uit een E38 M5 uit 2001. Deze werd volledig opnieuw opgebouwd en gerestaureerd. Vervolgens installeerde ESS een nieuwe supercharger en kreeg de motor een nieuwe aangepaste luchtinlaat. "Basically, this whole car was aimed at creating what BMW should have done for the American market. I was trying to keep it factory but add enough extra where it needed it, especially in power to make up for the excess weight over an M5. It’s OEM-plus, you know? Like something that could have been a limited edition from the factory kind of vibe."

Om al dat vermogen netjes naar het asfalt te sturen, moest het standaard differentieel verwijderd worden. De versie die er inzat was niet opgewassen tegen het nieuwe geweld. Miller wilde een M5-versie plaatsen, maar dat kon niet met het chassis van de 740. Een uitvoerige aanpassing naar een 750 achterstel en wat nodige versmallingen later, en het differentieel van de M5 paste perfect. Als laatste moest de remmerij nodig geupgraded worden. Want wie hard wil rijden, moet ook hard kunnen remmen. Een Brembo-setje afkomstig van een 750Li bleek perfect. "I wanted comfort, style, and performance, and I really think I hit the nail on the head with this car. I call it my “Goldilocks car” because it really does everything just right."

Alleen qua uiterlijk was de 7 Serie nog niet naar wens. Miller koos hierbij niet voor extra sportiviteit met een set instelbare schroefsets, maar hield het redelijk standaard met een setje veren van H&R en wat schokdempers van Bilstein. Het is volgens hem de perfecte combinatie tussen looks en comfort. Daarmee werd de auto toevallig ook net voldoende verlaagd om de 7 Serie sportief genoeg te laten ogen. Naast de speciale velgen was er niets meer nodig. Zelfs de uitlaat is standaard gebleven en is volledig onzichtbaar aan de achterkant. 

Maar belangrijker is dat de auto simpelweg heerlijk rijdt. Niet te hard afgeveerd, maar toch comfortabel, en vooral niet te luid. Volgens Miller is het de beste sturende auto die hij in tijden heeft gehad. En wanneer de teller op ruim 30 auto’s staat, is dat een redelijk statement.

"This car is number one, no question. This is the first car I’ve taken to full completion. Usually, there’s always something I planned on doing to a car before I end up selling it, but this car is genuinely done. It’s the first car I’ve finished and haven’t wanted to sell within the first year. Usually, I build’em, flip’em, and move onto the next project, but I just cannot picture anything that could replace this."