Officieel: de nieuwe Audi RS5 Sportback

Wel een RS5, maar geen zin om twee deuren te offeren? Audi heeft je rug. Na de RS5 Coupé presenteren de Duitsers nu de vijfdeurs-variant. Evenals zijn broertjes schopt ook de RS5 Sportback het tot 450 pk en 600 Nm. 

Audi hield het tot de vorige RS4 en RS5 vol met de atmosferische V8. Best lang nog, in de tijden waarin de turbo een nietsontziende opmars maakte. Inmiddels zijn de dagen van de vrij ademende 4,2 liter V8 definitief geteld, de achtpits toerenmaker heeft plaats gemaakt voor een koppelsterke 2.9 TFSI V6 met twee turbo's, met een druk van maximaal 1,5 bar.

Evenals in de RS4 Avant en RS5 Coupé is de krachtbron goed voor 450 paarden, dit is evenveel als de V8 produceerde. Het zijn echter vooral de Newtonmeters die het verschil maken: 600 stuks, tegenover 430 in de voorganger. Bovendien komen ze er dankzij de turbo's al berevroeg in, en hebben de ingenieurs een mooie vlakke koppelkromme bewerkstelligd: tussen 1.900 en 5.000 toeren is het volledige draaimoment beschikbaar.

De RS5 Sportback werkt niet in combinatie met een DSG, maar met een 8-traps tiptronic. De 1.840 kg zware RS doet 0-96 km/u in 3,9s, en is in staat een topsnelheid van 280 km/u op de klok te zetten. Aan de waarden kunt u zien dat het hier in eerste instantie om een model voor de Noord-Amerikaanse markt gaat: Audi kiest ervoor de RS5 Sportback eerst in de VS en Canada te lanceren, hier komt de auto in de tweede helft van dit jaar op de markt. De EU-versie wordt later gepresenteerd.  

De RS5 ligt 7 millimeter lager dan de S5 Sportback, en komt beschikbaar met RS sport suspension plus met Dynamic Ride Control (DRC), koolstof-keramische remmen en RS-specific dynamic steering. De auto debuteert deze dagen op de New York Auto Show, in Sonoma Green Metallic, met paars absoluut onze favoriete RS-kleur.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f9bc9c0c5e2d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });