Vernieuwde Mercedes-AMG C 63 S doet 290 km/u

Mercedes-AMG dropt twee, of eigenlijk acht nieuwe modellen die motorisch het zelfde zijn als de vorige C63, maar toch op belangrijke punten zijn aangepast. 

De mensen uit Affalterbach vonden dat de vierliter biturbo V8 uit het vorige model meer dan krachtig genoeg is om de huidige concurrentie voor te blijven. Deze is dan ook niet aangepast voor de nieuwe versie, en dat is niet zo gek want zowel de normale C 63 met 476 pk, als de C 63 S met 510 pk zijn ruim krachtiger dan vergelijkbare Audi's en BMW's. Ook op gebied van comfort en instellingen wil AMG de voorsprong behouden en daarom is versnellingsbak met zeven versnellingen vervangen voor de AMG SPEEDSHIFT MCT 9G. Twee tandwielen meer dus. Hiermee moet de sportieve zakenbak een stuk soepeler over de weg bewegen terwijl hij makkelijker het vermogen van de V8 naar de achterwielen stuurt.

Door de vervanging van de versnellingsbak verandert er helaas niets aan de 0-100 km/u-tijden. Deze hangen nog steeds rond de 4 seconden voor alle modellen. Een grotere verandering komt in de vorm van een hogere gelimiteerde topsnelheid. Deze lag voor alle modellen voorheen op 250 km/u, maar de C 63 S mag nu 290 km/u als er een coupe of sedan gekocht wordt en op 280 km/u bij aanschaf van een cabriolet of een estate. Geen extra optioneel pakket meer nodig. 

Visueel gezien heeft Mercedes de grille een AMG-facelift gegeven door hem te voorzien van chromen verticale louvres. De velgen hebben ook een visuele en functionele update gekregen. Die zijn een stuk aerodynamischer en zorgen voor verbeterde verkoeling van de remmen. De update is voor de rest te herkennen aan nieuwe side-skirts, een dikkere diffuser en grotere, dikkere pijpen. 

En het was te verwachten, maar ook de nieuwe AMG's hebben de keuze uit een volledig digitaal instrumentenpaneel met een set aan specifieke AMG-displaystijlen. De normale metertjes worden dan vervangen door een 12,3-inch scherm. De stoelen kunnen bekleed worden met Artico man-made leather en Dinamica microfibre en er is een nieuw AMG-stuur geplaatst.

Uiteindelijk komt het neer op de meest lastige keuze: welk type. De C 63 en de C 63 S zijn, als gezegd verkrijgbaar als sedan, coupé, cabrio en estate. Wordt het een lekkere zomer-cruiser zonder dak, of is het toch praktischer om de kinderwagen achterin te kunnen klappen en de kids binnen drie seconden en in een rookwolk op school te hebben?