Bentley en Lamborghini gaan racen met hun SUV's

Volkswagens exclusieve merken hebben bekend gemaakt te gaan racen met hun PC-Hooft tractors. Bentley gaat Pikes Peak doen met de Bentayga en Lamborghini wil de Urus gaan inzetten in een off-road racing competitie.

Laten we beginnen bij Bentley want zij hebben de meest concrete plannen. Ze gaan coureur Rhys Millen achter het stuur zetten van een gestripte Bentayga en hem dit jaar een de berg op sturen. De fabrikant denkt namelijk dat de zware SUV prima geschikt is voor een van 's werelds uitdagendste hill-climbs: Pikes Peak in Colorado Springs, VS.

Maar dat is niet het enige. Bentley is van plan om de recordtijd voor een SUV daar te vermorzelen. Deze staat nu op naam van een Range Rover Sport. Om de Bentayga een fighting-chance te geven, mag tweevoudig Pikes Peak winnaar Rhys plaatsnemen op een van de twee stoelen in de Bentley. De achterbank en vrijwel alle isolatie en aankleding zijn verwijderd. De automaker verving de zetels door lichtgewicht FIA-spec racestoelen, die worden omringd door een rolkooi. Men koos voor het optionele koolstofvezel dashboard en de aero-kit voor extra gewichtsbesparing. 

Lamborghini is nog niet zo ver met de plannen voor hun racende Urus. Ze geven alleen aan dat ze het van plan zijn te gaan doen, en dat ze nog op zoek zijn voor een passende competitie. De Italianen willen namelijk duidelijk laten zien dat hun SUV niet alleen op de weg goed presteert, maar ook zijn mannetje kan staan op wat minder vaste ondergronden. "We will choose a form of competition intended only for our class of vehicle. Our car has many faces. You can enjoy its beauty, it is very fast on the track, very fast off road and very fast on gravel. We will choose something that combines all of these things," aldus CEO Stefano Domenicali.

Daarnaast zijn ze bij Lamborghini erg stellig om te erkennen dat ze niet in de voetstappen van Bentley volgen. Tegelijk geven ze wel toe dat de prestaties van de Bentley op Pikes Peak de nodige waardevolle informatie kan geven. Hoe dan ook, de keuze voor een competitie wordt pas na de hill-climb (24 juni) verwacht. 

Het meest aparte aan de keuze van beide fabrikanten is dat ze precies het tegenover gestelde doen dan de rest van de VW-groep. Daar lijkt de aandacht meer te liggen op meer racen met minder uitstoot. Iets waar de Urus en de Bentayga absoluut niet geschikt voor zijn. Toch laat VW zelf ook nog van zich horen bij Pikes Peak. Ze gaan hem beklimmen met een Golf.