Inbraak voorkomen? Stop je autosleutel in een koekblik

Mensen met een moderne auto lopen massaal het risico bestolen te worden door bendes die hun sleutelcode op afstand uitlezen en deze vervolgens klonen. De oplossing hiervoor is echter doodsimpel: een stukje blik van een paar euro.

Het is een gesel van de moderne tijd: autosleutels die draadloos werken en dus te hacken zijn. Overal in West-Europa slaan bendes toe die met twee man bij hun slachtoffer op de oprit gaan staan: de één scant bij de voordeur naar een signaal dat de sleutel binnen afgeeft, de ander staat naast de auto en ontvangt de onderschepte code draadloos van zijn maatje. Vervolgens denkt de auto dat de originele sleutel in de buurt is, en ontgrendelt. Als je pech hebt gaan ze daarna in je OBD-poort en is je auto helemaal weg. Het fenomeen 'hackdiefstal' en de risico's die met moderne sleutels verbonden zijn, kwamen op Autobahn al meermalen naar voren. 

Omdat je niet in een huis hoeft in te breken is het risico klein, maar de opbrengst groot. Uit een open auto kan je naar hartelust airbags, navigatiesystemen, of complete sturen wegroven. Noord-Holland kreeg onlangs een dergelijke bende op bezoek: hier werden minstens 21 auto's leeggeroofd. NH Nieuws besteedt aandacht aan de kwestie en komt met een aantal tips, waarvan deze ons nog niet bekend was: leg je sleutel in een koekblik. Dit is effectief een kooi van Faraday, waardoor signalen van de sleutel niet naar buiten kunnen. Als ze dan je sleutel willen hebben, moeten ze binnenkomen, maar criminelen van dit kaliber gaan liever naar het volgende slachtoffer.

De methode, die relay attack heet, is simpel, doch doeltreffend. Ook de suggestie een alarmsysteem te nemen dat niet op dezelfde sleutel is geprogrammeerd, is effectief, maar tegelijkertijd omslachtig. Je sleutel in een koelkast leggen zouden we dan weer niet aanraden, batterijen hebben een hekel aan kou. Wat wij ons afvragen: hoe zit dat met auto's die je via een app op je smartphone openmaakt? Is die code ook uit te lezen?

Verder zien we ook de meest stupide tip ooit ertussen staan: 'koop een autootje met draaislot en monteer een goedkope radio.' Nou, bedankt. Iedere zakenman die dit leest rent direct naar de dealer, om zijn 750i in te ruilen voor een Peugeot 205. Want die kan je niet hacken. Hee, weet je wat ook een goede tip is? Stap over op een fiets, want een auto die je niet hebt kan ook niet gejat worden.