De moderne F1 is qua kostenplaatje eigenlijk volledig uit de hand gelopen, en daarom moet het vanaf 2021 helemaal anders. In dat jaar loopt de huidige Concorde-overeenkomst af, en is er dus alle ruimte voor een nieuwe invulling van de koningsklasse van de racerij. Eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat het onwenselijk is dat drie teams met een megabudget de dienst uitmaken, en de rest er een beetje voor spek en bonen bijbungelt.
De consensus is dat Mercedes nog steeds de superieure motor heeft, Ferrari is bijgetrokken, en Renault ook dit jaar derde is in de pikorde. Ondanks dat roepen de Fransen op tot een bevriezing van de motorenontwikkeling in de seizoenen 2019 en 2020. De reden is helder: het wil niet aan twee krachtbronnen tegelijk werken, maar zich focussen op de nieuwe aandrijflijn, om zo in 2021 een goede start te hebben.
Dit lijkt raar, maar dat is het niet. Renault weet dat het met zijn V6 turbo op achterstand staat tegenover de concurrentie, en deze waarschijnlijk niet meer inloopt. Ook bij Mercedes en Ferrari staat de ontwikkeling niet stil. Daarom is het voor de Fransen beter om alles op de nieuwste - nog te definiëren - krachtbron te zetten, in ene poging de oude glorie uit het V8-tijdperk te doen herleven. Vanaf 2010 domineerde het met Red Bull en Sebastian Vettel vier seizoenen lang de F1.
Door een bevriezing van de regels wordt het voordeel van eventuele nieuwe instappers, die zich in tegenstelling tot de bestaande partijen op één project zouden kunnen concentreren, geneutraliseerd. Dit is ook een politiek spelletje, er gaan geruchten dat klantteam Red Bull Racing, wiens verbintenis met de Fransen dit jaar afloopt, achter de schermen al druk plannen met Aston Martin smeedt. Renault-motorbaas Cyril Abiteboul zegt:
"[...]we don't see it's acceptable or sustainable to have to work on two engines in parallel at the same time, for the simple reason that if there was to be a new entrant, which is what we wish, he will have a fantastic advantage in being able to focus on the future, and not to have to worry about the present and the customers, and so and so forth."
Blijft echter nog wel de achterstand van Renault ten opzichte van Mercedes en Ferrari, maar daar heeft Red Bull iets op gevonden. En wel in de vorm van de drie beroemde en beruchte letters: BOP. Deze term, een afkorting voor Balance of Performance, bestaat in feite uit het straffen van te succesvolle teams, om zo de concurrentie op gelijke hoogte te laten komen. We zagen dit vorig jaar uitstekend werken in de GTE Pro-klasse in de 24 uur van Le Mans, waar het tot het eind toe ongemeen spannend was. In de woorden van teamchef Helmut Marko:
"If new engine rules are coming which we hope should be announced pretty soon, than we have to freeze the engines as they are now. And there should be a rule that every engine has to be within three percent, and that is to be properly fulfilled. Then we can live until 2020. Nobody has to make development on these engines, and that's the way to go."
Maar natuurlijk, Helmut: we denken inderdaad dat Mercedes al zijn harde ontwikkelingswerk en de geïnvesteerde miljoenen met een grote glimlach en zonder verzet door de gootsteen spoelt. Willen jullie er meteen ook de sleutels van de Mercedes-pitbox bij?