Liberty: F1 moet kwalificatierace krijgen

Liberty Media heeft weer een nieuw ideetje om de Formule 1 interessanter te maken voor een jongere doelgroep: een kwalificatie en kwalificatierace op zaterdag en alles moet korter.

Voordat u nu "als ze zo doorgaan blijft er niets van de F1 over" tiert, houd er dan rekening mee dat het hier nog om een plannetje voor 2019 gaat. Mocht het dan ingevoerd zijn, dan kunt u een halve vrijdag met volle overgave aan uw werk, want dan is er geen Formule 1-wagen te zien op een stuk asfalt.  Er zal namelijk maar één training op die dag plaatsvinden die een uur duurt. Daarna worden de auto's onderworpen aan een Nascar-achtige openbare technische keuring.

Daarnaast zal er op zaterdag eerst een kwalificatie gereden worden. Deze is bepalend voor de plaats op de startgrid van de kwalificatierace later die dag. De race is een extra korte en zal maar 100 km bedragen. Maar, en dit is wellicht wel positief, hierbij zijn teams nergens aan gebonden. Ze mogen oneindig brandstof en banden inzetten zodat coureurs ook echt voluit kunnen gaan. De posities die behaald zijn, zijn ook de posities die ingenomen worden op de startgrid van de officiële race op zondag.

Dit alles zou volgens Liberty goed werken omdat jongeren tegenwoordig een aandachtsspanne hebben van een visstick. Om dit argument extra gewicht te geven werd cricket aangehaald. Hier kijken ineens massaal jongeren naar omdat de wedstrijden zijn opgebroken. Maar wedstrijden kunnen in deze sport dan ook weken duren, aldus Liberty. Hoe de eigenaar van de F1 het in zijn hoofd haalt om races van iets meer dan een uur te vergelijken met iets dat weken duurt, is ons een raadsel. Wellicht omdat beide sporten even saai kunnen zijn?

Wij kennen overigens geen mens die een week naar cricket kijkt, en we hebben het idee dat we dat soort mensen ook liever niet willen kennen. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e28773d35bf8', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });